O fostă spioană din Coreea de Nord, care se folosea de sex pentru a obţine informaţii clasificate, a devenit o mamă singură şi fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă spioană din Coreea de Nord, care a ispăşit o pedeapsă de cinci ani pentru că se folosea de sex pentru a obţine secrete militare de la oficialii sud-coreeni, a devenit acum o mamă singură, în vârstă de 40 de ani, care trăieşte aproape în sărăcie, relatează AP.

Stabilită acum în Coreea de Sud, Won Jeong-hwa primeşte lunar o indemnizaţie de 800 de dolari pentru fiica sa din partea autorităţilor de la Seul. Femeia susţine că suma este insuficientă şi că nu-i poate cumpăra fetei sale nici măcar o uniformă şcolară.

Din nefericire, activitatea ei de spionaj îi aduce astăzi numai probleme. Pe de-o parte, guvernul din Coreea de Sud nu poate oferi avantaje prea mari pentru cei care au desfăşurat activităţi ilegale, însă acceptă totuşi să nu-i expulzeze în Coreea de Nord.

Pe de altă parte, trecutul ei legat de spionaj o împiedică să îşi păstreze un loc de muncă pentru o perioadă prea mare de timp. Angajatorii preferă mai degrabă să nu se asocieze cu un astfel de angajat „incomod”. Până acum, Won Jeong-hwa a lucrat într-un restaurant, ca şi chelneriţă, precum şi ca femeie de serviciu pentru mai multe firme.

„M-am gândit de multe ori să mă sinucid”, a declarat Won Jeong-hwa în cadrul unui interviu pentru AP, realizat în apartamentul ei din Gunpo, situat în sudul Seulului.

Femeia a fost închisă în 2008, după ce un tribunal a decis că Won Jeong-hwa se folosea de sex pentru a beneficia de mai multe informaţii confidenţiale din partea ofiţerilor militari sud-coreeni. Presa nu s-a ferit să o numească „Mata Hari din Coreea de Nord”, făcând referire la celebra dansatoare exotică din Olanda, spioană pentru nemţi în Primul Război Mondial.

După eliberarea sa, Won Jeong-hwa a devenit invitata unei emisiuni de televiziune unde povestea adeseori trecutul său legat de spionaj. Într-o ediţie, femeia a vorbit despre modul în care s-a „îndrăgostit” de un ofiţer sud-coreean, închis ulterior pentru transmiterea datelor clasificate unui spion.

Cu toate acestea, în câteva interviuri, precum şi în verdictul tribunalului, Won Jeong-hwa a fost caracterizată ca fiind un spion începător, prima sa misiune fiind să fotografieze instalaţiile americane militare din Coreea de Sud. Acest lucru, consideră unii analişti, demonstrează că nu putem vorbi de un spion în adevaratul sens al cuvântului.

Won Jeong-hwa îi acuză pe procurorii sud-coreeni că încearcă să o închidă din nou, forţând-o chiar să depună mărturie falsă. Femeia spune de exemplu că nu a folosit sexul decât o singură dată pentru a fura mai multe documente din calculatorul personal al unui oficial din armată.

„Ei au fabricat toată această poveste, că aş fi avut atât de multe relaţii intime. Nu sunt o Mata Hari”, a spus Won Jeong-hwa. Potrivit sursei citate, procurorii sud-coreeni au respins acuzaţiile femeii.

I-am spus fetei mele că ar trebui să meargă la un orfelinat, deoarece ar fi mai fericită acolo. Aş vrea să mă mut într-o ţară în care să nu mă cunoască nimeni”, a spus Won Jeong-hwa, cu lacrimi în ochi, potrivit AP.


Citeşte şi:

Coreea de Nord lansează zboruri interne pentru turiştii dornici să viziteze ţara

Coreea de Nord îşi va redeschide cursele aeriene interne, pentru a încuraja turismul, anunţă publicaţia The Guardian, citând comunicatul unei agenţii de voiaj din China.

Milioanele de şomeri cu facultate din India şi China alimentează temerile cu privire la revolte

Creşterea şomajului în rândul absolvenţilor de facultate din China şi India a produs în ultima perioadă milioane de tineri educaţi, dar care nu îşi găsesc loc pe piaţa forţei de muncă. Analiştii sunt de părere că în viitorul apropiat aceste economii vor avea de suferit tocmai din pricina celor care au decis să înveţe mai mult, scrie BBC.

Bătălia serviciilor secrete poate influenţa decisiv soarta unui război. O scurtă istorie a luptei pentru superioritate informaţională

Dictonul „Scientia potentia est” (Sir Francisc Bacon) a reprezentat,fără îndoială,o constantă în evoluţia umanităţii,datorită rolului esenţial al comunicaţiilor de a genera putere,crearea şi menţinerea unor state puternice depinzând de acestea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite