O femeie din Pakistan a fost condamnată la moarte pentru că a trimis mesaje jignitoare, pe WhatsApp, la adresa religiei musulmane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shuterstock
Foto Shuterstock

O  femeie din Pakistan a fost condamnată miercuri la moarte pentru că ar fi trimis pe WhatsApp şi Facebook mesaje şi caricaturi considerate „blasfematoare” la adresa religiei musulmane, notează The Guardian.

Aneeqa Ateeq, în vârstă de 26 de ani, a fost găsită vinovată şi condamnată la moarte de către un tribunal din Rawalpindi, după ce a fost înregistrată o plângere împotriva ei în temeiul legilor draconice privind criminalitatea cibernetică şi blasfemia din Pakistan. 

Potrivit fişei de acuzare, Ateeq, în vârstă de 26 de ani,  a cunoscut online în 2019 un coleg pakistanez printr-o aplicaţie de jocuri şi a început să  vorbească cu el pe WhatsApp.

El a acuzat-o că i-a trimis caricaturi hulitoare cu sfinţii profeţi, că a făcut remarci despre „personaje sfinte”  şi că i-a folosit contul de Facebook pentru a transmite materiale jignitoare către alte conturi. Potrivit acestuia, ea „în mod deliberat şi intenţionat a insultat personalităţile sacre şi convingerile religioase ale musulmanilor”. 

Ateeq, care a declarat că este o musulmană practicantă, a negat toate acuzaţiile. Femeia a spus instanţei că bărbatul a târât-o în mod intenţionat într-o discuţie religioasă, astfel încât să poată colecta dovezi pentru a se răzbuna mai târziu. 

Cu toate acestea, instanţa a găsit-o vinovată, a condamnat-o la 20 de ani de închisoare şi a dispus spânzurarea acesteia.

„Nu pot comenta hotărârea, deoarece problema este foarte sensibilă”, a declarat avocatul femeii. 

Pakistanul este un stat islamic şi are unele dintre cele mai dure legi împotriva blasfemiei din lume, pronunţând în mod regulat condamnări la moarte. În practică, execuţiile nu sunt efectuate, iar acuzaţii îşi petrec viaţa în închisoare.

Potrivit Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internaţională, aproximativ 80 de persoane din Pakistan sunt în închisoare pentru blasfemie, cel puţin jumătate fiind condamnate la moarte, deşi nu au existat execuţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite