Noul virus aviar pune Asia pe jar. Colonel chinez: Este o conspiraţie a SUA, un atac biologic împotriva Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
china gripa foto reuters

China se confruntă cu o posibilă epidemie, după ce în ultima săptămână nouă persoane infectate cu o tulpină  mai puţin cunoscută a virusului gripal aviar au murit, iar alte 28 de persoane infectate se află în carantină.

Comisia Naţională de Sănătate şi Planificare Familială din China a anunţat ieri că în ultimele 25 de ore au murit doi pacienţi diagnosticaţi cu virusul H7N9 în provinciile Anhui şi Jiangsu, notează agenţia de presă Xinhua. Cele 28 de persoane infectate sunt originare din Shanghai şi din provinciile Jiangsu, Zhejiang şi Anhui, toate localizate în estul ţării.

Marţi, vicepremierul chinez Liu Yandong a cerut autorităţilor sanitare să facă mai multe eforturi ca să prevină infectarea oamenilor cu virusul despre Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a spus că nu este transmisibil de la om la om. „Chiar dacă nu cunoaştem originea infecţiei, pentru moment nu există probe cu privire la o transmitere între oameni a tulpinei H7N9 a gripei aviare“, a declarat luni Michael O'Leary, reprezentantul OMS în China. În urmă cu câteva zile, autorităţile chineze au cerut locuitorilor să evite contactul cu păsările şi vizitele în pieţele unde sunt sacrificate înaripatele.

Toate anunţurile oficialilor sunt menite să stopeze isteria care a cuprins China, determinând oamenii să lanseze zvonuri false privind apariţia noului tip de virus al gripei aviare în provinciile lor. Astfel, 10 persoane din şase provincii chineze au fost arestate miercuri pentru că au postat pe Internet „informaţii false” despre noi cazuri de infecţie, notează Xinhua.

Noua gripă, „o conspiraţie americană“

Dai Xu, un colonel al Forţelor Aeriene ale Armatei Chineze şi strateg militar, a acuzat sâmbătă SUA de creearea virusului H7N9, catalogând gestul drept un „atac biologic“ menit să genereze panică în rândul celei mai populate ţări din lume. „Responsabilii guvernamentali n-ar trebui să vorbească atât despre gripa aviară, pentru că altfel va fi exact ca la Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2003“, a scris chinezul pe Sina Weibo, o reţea asemănătoare Twitter. SARS, considerată o armă bio-psihologică de Dai, a izbucnit la finele lui 2002, iar boala s-a transmis din China şi Hong Kong în 37 de alte ţări, înregistrând pe teritoriul chinez 8.422 de cazuri de infecţie şi 916 morţi confirmate. „Aceste acuzaţii sunt false”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Jason Rebholz.

Acuzaţiile unui război biologic între SUA şi China vin într-un moment în care Pentagonul încearcă să întărească relaţiile militare cu Beijingul, un înalt oficial american urmând să viziteze China în acest sens chiar la sfârşitul acestei luni.

În trecut, Dai a mai încercat să alimenteze conflictul dintre Beijing şi Washington, afirmând în luna august a anului trecut că ţara sa ar trebui să intre în război cu SUA, fiindcă americanii susţin Japonia în problema mult-disputatelor insule Senkaku.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite