Noul lider de la Beijing luptă cu toate forţele împotriva corupţiei. Mai mulţi oficiali de înalt rang au fost arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping FOTO Reuters
Preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping FOTO Reuters

Un scop declarat al noului lider chinez Xi Jinping este eliminarea corupţiei, iar cruciada pe care acesta a început-o în luna noiembrie, atunci când a preluat frâiele Partidului Comunist, a început să dea roade. Zeci de persoane au fost arestate pe motiv că deţin prea multe proprietăţi, că au primit mită sau că au prea multe lucruri de valoare.

Corupţia ar putea duce la „colapsul partidului şi la decăderea statului”, a reiterat Xi Jinping în mai multe discursuri pe care le-a ţinut din luna noiembrie încoace. Xi i-a îndemnat pe colegii săi de partid să înveţe din experienţele altor ţări unde „corupţia a jucat un rol important în conflictele care s-au dezvoltat în timp şi au dus la nemulţumire populară, nelinişte socială şi la răsturnarea celor aflaţi la putere”. Deşi el n-a dat niciun nume, cu siguranţă, se referea la schimbările majore din Libia şi Egipt, unde regimurile corupte au fost răsturnate în ceea ce a ajuns să fie numită „primăvara arabă”.

Liderul chinez le-a cerut oficialilor „să construiască un guvern curat, să demonstreze că sunt disciplinaţi”.

Responsabil pentru cruciada dusă de Xi împotriva corupţiei este Wang Qishan, care s-a ocupat până nu de mult de problemele economice şi financiare al ţării. Xi l-a numit pe Qishan în fruntea comsiei anti-corupţie a partidului.

Xi are şi de ce să fie îngrijorat de corupţia din ţară, pentru că în ultimii cinci ani China a înregistrat sute de mii de asemenea cazuri. Potrivit CNN, în ultimii cinci ani, China a pedepsit 668.400 de oameni pentru „încălcarea disciplinei partidului” şi mai bine de 24.000 de suspecţi au fost deferiţi justiţiei.

Chiar luni, autorităţile chineze au arestat un fost înalt funcţionar al administraţiei din provincia Henan, după ce s-a descoperit că acesta avea în proprietate împreună cu familia sa nu mai puţin de 29 de locuinţe. Deşi a fost destituit în septembrie 2011, bărbatul a fost reţinut pentru corupţia abia după ce după ce mai mulţi internauţi au dezvăluit că fiica acestuia posedă 11 locuinţe.

Potrivit ANI, mai multe fărădelegi şi cazuri de corupţie au fost puse pe tapet de internauţi, iar în urma postărilor de pe reţelele sociale au fost arestaţi mai mulţi oficiali.

De exemplu, un alt funcţionar de rang înalt din provincia Canton a fost demis în luna octombrie pentru că deţinea 22 de locuinţe, cazul său fiind dezvăluit tot cu ajutorul reţelelor de socializare.

O postare pe blog din ajunul Revelionului a dus la demiterea şi acuzarea unui secretar de partid din provincia Yunnan, după ce s-a descoperit că acesta deţinea 10 maşini de teren şi făcea petreceri cu alcool şi femei atrăgătoare.

Vice-primarul dintr-un oraş mic din provincia Guangdong şi-a pierdut slujba, după ce o subordonată de-a lui a denunţat relaţia sa cu un cartel de droguri.

Mai multe postări pe bloguri au dus la demiterea unui oficial din aceeaşi provincie, acuzat că avea 47 de amante şi că a primit mită în valoare de 2,8 miliarde de lire sterline.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite