Nord-coreeni executaţi public pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Nord, Istagram, foto David Guttenfelder
Coreea de Nord, Istagram, foto David Guttenfelder

Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat luni un cotidian sud-coreean, citat de AFP.

JoongAng Ilbo, un cotidian conservator, nu citează decât o singură sursă anonimă dar cel puţin un grup de transfugi nord-coreeni ajunşi în Coreea de Sud a declarat că a primit informaţii care confirmă articolul cotidianului.

Execuţiile au avut loc la 3 noiembrie, în şapte oraşe din ţară, afirmă această sursă descrisă drept "familiară" cu afacerile interne ale Coreei de Nord, unde a fost recent.

În oraşul portuar Wonsan (est), autorităţile au reunit 10.000 de persoane pe un stadion pentru a asista la execuţia prin împuşcare a opt condamnaţi, potrivit acestei surse care citează un martor ocular.

Cei mai mulţi dintre condamnaţi au fost executaţi pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene, introduse clandestin pe DVD-uri sau stick-uri de memorie. Alţii au fost acuzaţi de prostituţie.

Daily-NK, un site de ştiri administrat de transfugi nord-coreeni şi care dispune de o reţea de surse în Coreea de Nord, a declarat că nu are informaţii în legătură cu acest subiect.

Un alt site, administrat tot de refugiaţi, North Korea Intellectual Solidarity, subliniază că mai multe surse l-au informat, în urmă cu câteva luni, despre un viitor val de execuţii publice.

"Regimul pare să se teamă de posibilitatea de schimbare a stării de spirit a oamenilor şi încearcă să le inducă teamă", apreciază un oficial al site-ului.

Coreea de Nord comunistă este condusă cu mână de fier de trei generaţii de aceeaşi familie, Kim. În prezent, liderul nord-coreean este Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung.

citeşte şi:

O mătuşă a liderului nord-coreean Kim Jong-un a fugit în SUA în anii '90

Mătuşa tânărului lider al Coreei de Nord s-a refugiat în Statele Unite în anii '90, din Elveţia, unde se afla pentru a-şi supraveghea nepotul înscris la studii într-un pensionat din această ţară, scrie un ziar sud-coreean în ediţia de marţi, relatează AFP.

Coreea de Nord foloseşte jocuri video gratuite pentru atacuri informatice

Tot ce-i gratuit e bun, nu-i aşa? În cazul în care vine din Coreea de Nord s-ar putea să nu fie prea bun. Coreenii folosesc jocurile gratuite drept pârghii pentru a obţine date de la utilizatori şi pentru a organiza atacuri informatice.

Mărturii cutremurătoare ale unor fugari nord-coreeni, pentru anchetatori ai ONU

Nord-coreeni care au reuşit să fugă de regimul stalinist de la Phenian au făcut mărturii cutremurătoare, la Londra, despre ceea ce au îndurat, vorbind în faţa echipei ONU care efectuează anchete asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, relatează AFP.

FOTO Cum încearcă Phenianul să pozeze în capitala mondială a relaxării

Distracţie şi voie bună, activităţi de petrecere a timpului liber, explozie de culori şi oameni veseli. Poate fi o scenă caracteristică oricărei insule turistice din Grecia sau Spania. Însă prezenţa sinistră în acest peisaj a soldaţilor rigizi ne indică faptul că imaginile sunt realizate în Coreea de Nord, o ţară cunoscută mai degrabă pentru faptul că este atât de izolată, nicidecum pentru distracţie.

Coreea de Nord mobilizează armata pentru a apăra onoarea Primei Doamne

Phenianul a anunţat marţi că va mobiliza forţele armate în grad ridicat de aleră şi au avertizat Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii cu privire la un „dezastru oribil”, acuzând Seulul că instigă şi alimentează ostilităţile la adresa Coreei de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite