Noi valuri mortale ar putea lovi Indonezia, după tsunamiul care a provocat 280 de morţi şi 1.000 de răniţi. „Avem o mică fereastră să evacuăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Salvatori indonezieni depuneau eforturi luni să găsească supravieţuitori ai tsunamiului care s-a soldat cu cel puţin 281 de morţi, în timp ce experţi avertizează cu privire la riscul unor noi valuri mortale cauzate de activitatea vulcanică, relatează AFP.

Tsunamiul a măturat sâmbătă seara malurile Strâmtorii Sunda, care desparte insulele Sumatra şi Java. Catastrofa s-a soldat cu 281 de morţi, peste.1.000 de răniţi şi 57 de persoane date dispărute, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni. Un bilanţ precedent anunţa 222 de morţi.

”Numărul victimelor va continua să crească”, a preconizat Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale indoneziene de Gestionare a Catastrofelor.

Echipe de salvatori încercau, cu ajutorul unor escavatoare şi altor echipamente grele, să degajeze ruine de pe malurile devastate ale strâmtorii, de unde mii de persoane au fost evacuate.

”Armata şi poliţia verifică atent ruinele pentru a vedea dacă sunt alte victime”, a declarat Dody Ruswandi, un reprezentant de rang înalt al agenţiei. Operaţiunile de salvare urmează să dureze o săptămână.

Valul a atins coastele de sud ale Insulei Sumatra şi extremitatea de vest a Insulei Java, distrugând unele clădiri. El a avut loc în urma erupţiei vulcanului cunoscut sub numele de ”copilul” legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.

Tsunamiul a lăsat în urma sa un peisaj dezolant - copaci smulşi din rădăcini, acoperişuri smulse, bucăţi de lemn şi diverse resturi. Plaja Carita - o destinaţie turistică prizată pe coasta de vest a Javei era acoperită de resturi.

”RISC RIDICAT”

În imagini video dramatice, publicate pe reţele de socializare, este surprins un val uriaş care se abate asupra unui concert în aer liber susţinut de trupa pop "Seventeen". Membrii ei au fost aruncaţi de pe scenă de un zid de apă care se răspândeţte printre spectatori.

Doi membri ai trupei şi managerul acesteia au murit, iar alţi trei, între care şi soţia cântăreţului, au fost daţi dispăruţi.

Preşedintele idonezian Joko Widodo era aşteptat în zonele devastate luni, la mai puţin de trei luni de la un tsunami care a urmat unui cutremur, soldat cu mii de moţi la Palu şi în regiunea acestuia, pe Insula Sulawesi.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tehtonice - indo-pacifică, australiană şi eurasiatică -, se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică şi erupţii vulcanice. Ea are 127 de vulcani activi.

Tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice, care provoacă o deplasare a apei, sunt rare.

Însă specialiştii consideră că episodul de sâmbătă a fost provocat de prăbuşirea submarină a unei părţi a Anak Krakatoa şi avertizează că fenomenul se poate repeta, având în vedere că vulcanul este ”destabilizat”.

”Riscul unui tsunami în Strâmtoarea Sunda va rămâne ridicat atât timp cât vulcanul se va afla în faza actuală de activitate, pentru că este susceptibil să declanşeze alte alunecări de teren submarine”, avertizează Richard Teeuw de la Universitatea Portsmouth, în Aglia.

”S-A ÎNTÂMPLAT ATÂT DE REPEDE”

”Trebuie să fim conştienţi acum că vulcanul este destabilizat”, declară Jacques-Marie Bardintzeff, un profesor la Universitatea Paris-Sud.

Anak s-a format către 1928, în caldera celebrului Krakatoa, care a cunoscut în 1883 un episod catastrofic, în care au fost ucise 36.000 de persoane. O imensă coloană de fum, pietre şi cenuşă au fost proiectate în atmosferă, la 20 de kilometri înălţime, punând regiunea în beznă şi declanţând un tsunami puternic.

Spre deosebire de tsunamiurile provocate de cutremure, care declanşează sistemele de alertă, valurile ”vulcanice” le lasă puţin timp autorităţilor să-i avertizeze pe oameni.

”S-a întâmplat atât de repede”, a povestit Ade Junaedi, un supravieţuitor. ”Vorbeam cu un oaspete, la noi, când soţia mea a deschis uşa urlând, panicată. Eu am crezut că era un incendiu, dar ducându-mă spre uşă am văzut apa venind”.

Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunei Roşii estimează că ”valurile puternice” au atins între 30 şi 90 de centimetri înălţime.

Oxfam şi alte organizaţii internaţionale şi-au anunţat ajutorul, iar salvatori indonezieni evacuau răniţii şi instalau prelate pentru a adăposti supraviţeuitori.

”Plouă deja enorm, rafalele de vânt sunt puternice, avem doar o mică fereastră să evacuăm oamenii şi să curăţăm”, a declarat ministrul indonezian al Lucrărilor Publice Basuki Hadimuljono.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite