„Nobilimea roşie“ a Chinei: Scandalul Panama Papers a scos la iveală afacerile de familie ale elitei comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumnatul preşedintelui chinez Xi Jinping apare în registrele firmei Mossack Fonseca
Cumnatul preşedintelui chinez Xi Jinping apare în registrele firmei Mossack Fonseca

Scurgerile de informaţii de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca au scos la iveală o reţea de companii offshore înregistrate în Insulele Virgine, create de sau pentru rudele unor înalţi demnitari din cadrul Partidului Comunist Chinez, potrivit „The Guardian”.

 Astfel, rude a cel puţin opt actuali sau foşti membri din elita comunistă chineză au fost găsite figurând în registrele Mossack Fonseca cu acţiuni în companii offshore, prin care au evitat să plătească taxe statului chinez. Iar printre acestea se numără şi cumnatul preşedintelui Xi Jinping, care a instrumentat în ultimii ani un efort de eliminare a corupţiei din cadrul organismelor de conducere a statului comunist.

Deşi finanţarea firmelor offshore nu este interzisă de legislaţia chineză, aceste manevre rezultă în pierderi estimate la sute de milioane de dolari în materie de taxe pentru stat, în condiţiile în care datele Băncii Mondiale estimează că în jur de 300 de milioane de chinezi trăiesc cu echivalentul a 3,10 dolari sau mai puţin pe zi. 

Dintre cei şapte membri actuali ai Comitetului de Conducere al Politburoului – organismul care exercită cea mai mare putere în statul chinez – sunt prezente fiica vitregă a lui Liu Yunshan, şeful propagandei de stat chineze, fiul vitreg al vicepremierului Zhang Gaoli, precum şi cumnatul preşedintelui Xi Jinping.

Însă în arhivele Mossack Fonseca apar şi rude ale unor foşti membri ai elitei comuniste: Li Peng, premierul Chinei care a autorizat intervenţiile sângeroase din 1989 împotriva protestatarilor din Piaţa Tiananmen din Beijing, fostul vicepreşedinte Zeng Qinghong şi fostul Secretar General al Partidului Comunist din anii '80, Hu Yaobang, iar în conexiune cu aceştia sunt numiţi şi oameni de afaceri cunoscuţi din Hong Kong. 

Toate informaţiile provenite din scandalul Panama Papers sunt inaccesibile în China din cauza cenzurii, iar Xi Jinping a negat orice legătură a elitei comuniste cu firma de avocatură, susţinând că scurgerea de informaţii este doar o „diversiune a Occidentului”.

image

Vicepremierul Zhang Gaoli, al cărui ginere este acţionar la trei firme din Insulele Virgine FOTO Getty

Cumnatul preşedintelui

Probabil cea mai jenantă apariţie din Panama Papers pentru Partidul Comunist Chinez este cea a lui Deng Jiagui, cumnatul preşedintelui Xi Jinping. Deng este căsătorit cu sora mai mari a lui Xi încă din 1996, iar cei doi cumnaţi au făcut investiţii semnificative în diverse companii, relatate de Bloomberg a fi de ordinul sutelor de milioane de dolari în 2012. După ce Xi a devenit preşedintele ţării în acelaşi an, cei doi şi-au retras majoritatea investiţiilor.

Datele firmei de avocatură panameze arată că Deng a avut acţiuni în două companii offshore din Insulele Virgine, Wealth Ming International şi Best Effect Enterprises, care au funcţionat între 2009 şi 2011 – în timpul apogeului puterii financiare a familiei Xi.

O aparentă greşeală din partea Mossack Fonseca ascunde în continuare operaţiunile financiare ale lui Deng din acea perioada; acesta nu a fost clasificat drept „persoană expusă politic” - o categorie specială de clienţi incluzând rudele unor personalităţi politice care sunt supuse unor controale mai riguroase de către contabilii firmelor care oferă servicii offshore – în ciuda legăturii binecunoscute şi documentate cu Xi.

Iar aceasta nu este prima dată când numele lui Deng este asociat cu afaceri offshore – o scurgere de informaţii precedentă datând din 201 arăta că acesta deţinea 50% dint-o altă companie din Insulele Virgine, a cărei cealaltă jumătate este deţinută de doi magnaţi imobiliari chinezi. 

În decembrie, Xi Jinping le-a transmis celor 25 de membri ai Politburoului că ar trebui „să-şi educe şi să supervizeze strict copiii, membrii familiei şi subordonaţii şi să rezolve problemele de orice fel într-o manieră rapidă”, precum şi să „ofere exemple bune altor cadre şi publicului general”.

În afară de Xi Jinping, alţi doi membri din actualul Comitet de Conducere al Politburoului au legături de rudenie cu persoane care deţin offshore-uri în Insulele Virgine.

Nora şefului propagandei chineze Liu Yushan, Jia Liqing, apare în registrele Mossack Fonseca drept director şi acţionar al companiei Ultra Time Investments, înregistrată în 2009. Jia Liqing este totodată şi fiica unui fost ministru al securităţii publice şi procuror general al Chinei, Jia Chunwang. De asemenea, ginerele vicepremierului Zhang Gaoli, Lee Shing Put, figurează şi el cu acţiuni la trei companii din paradisul fiscal: Zennon Capital Management, Sino Reliance Networks şi Glory Top Investments.

Fiica „măcelarului de la Tiananmen” şi fiul secretarului general a cărui moarte a declanşat protestele

image

Li Xiaolin, supranumită şi „Regina Energiei Electrice” FOTO Getty

Datele Mossack Fonseca arată însă că folosirea structurilor offshore de către membri ai elitei comuniste este, în fapt, o tradiţie cu cel puţin două decenii în spate, şi aduce împreună urmaşii unor politicieni care au jucat un rol important în masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989.

O altă companie din Insulele Virgine, Cofic Investments Ltd., este folosită în prezent de Li Xiaolin –  fiica fostului premier chinez Li Peng, care a declarat legea marţială şi a susţinut intervenţia armată în reprimarea sângeroasă a protestelor din Piaţa Tiananmen. Li Peng a primit supranumele de „măcelarul de la Tiananmen” în urma acestor evenimente.

Fiica fostului premier este o prezenţă opulentă în cercurile de putere de la Beijing şi are o avere estimată la peste 550 de milioane de dolari, strânsă, în mare, din afaceri cu energie eletrică, fiind în prezent vice-preşedinte al furnizorului de stat China Datang Corporation.

Li Xiaolin a avut grijă să-şi ascundă afacerile offshore prin intermediul unei fundaţii înregistrate în Liechtenstein, iar legătura sa şi a soţului ei cu Cofic Investments a devenit cunoscută firmei de avocatură panameze de-abia în 2015, când Mossack Fonseca a cerut lămuriri unei alte firme de avocatură elveţiene care o reprezenta.

„În ceea ce priveşte sursa fondurilor (n.r. - firmei Cofic), aceasta este profitul din afaceri: clienţii mei au oferit, prin intermediul Cofic, servicii altor clienţi ai firmei mele care exportau echipament industrial din Europa în China” scrie în motivarea semnată de Charles-Andre Juno, director Cofic şi partener al firmei de avocatură care o reprezenta.

Oarecum ironic, un alt nume apărut în dosarele Mossack Fonseca este cel al lui Hu Dehua, fiul fostului Secretar General al Partidului Comunist Chinez din anii '80 Hu Yaobang. Tatăl său a fost unul dintre artizanii liberalizării economice Chineze din anii '80, iar moartea sa a fost pretextul care a pornit mişcările studenţeşti din 1989, culminând cu masacrul din Tiananmen. Hu Dehua apare în registrele firmei panameze ca acţionar unic al unei alte firme din Insulele Virgine, Fortalent International Holding.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite