Nemulţumiri în cadrul Partidului Comunist din China din cauza reformelor dure. Preşedintele Xi Jinping, sub presiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul lucru pe care Occidentul l-a considerat valabil în ceea ce priveşte Partidul Comunist din China este că e unit în susţinerea liderului. Dar acum, sub presiunea problemelor economice şi din cauza unei căderi libere a burselor, e posibil să vedem o divizare a comuniştilor, notează „Business Insider“.

Se pare că anumite facţiuni din cadrul Partidului Comunist din China se întorc împotriva preşedintelui Xi Jinping. În ultimele săptămâni, Guvernul chinez a trimis mesaje nu chiar atât de subtile către membri partidului, în special oficiali care s-au retras. Ideea transmisă este să stea potoliţi. „Ar trebui să devină o obişnuinţă pentru oficiali să-şi cedeze puterea după ce s-au retras“, se arată într-un editorial de luna aceasta din publicaţia Guvernului „Jurnalul Poporului“.

Avertismente guvernamentale la adresa celor care se amestecă în politica oficială

Guvernul are mijloacele de a da jos pe oricine consideră că nu se încadrează. Regimul lui Xi s-a angajat într-o campanie anticorupţie la scară imensă, timp de peste un an, iar mulţi experţi consideră că acesta este modul lui de a scăpa de opoziţie şi de a consolida puterea partidului.

Articolul din „Jurnalul Poporului“ făcea referinţă la aceste investigaţii şi îl dădea exemplu pe Zhou Yongkang, fostul lider al securităţii ţării, primul care a fost dat jos încă din zilele lui Mao Zedong, spunând că este un om care nu ştie cum să renunţe la putere. Probabil că va avea timp să-şi dea seama de asta în închisoare, unde bătrânul de 76 de ani îşi va petrece cel mai probabil restul zilelor, fiind condamnat pentru corupţie, continuă „Business Insider“.

Răspunsul preşedintelui la adresa criticilor se face prin pseudonimul „Gouping

Apoi un alt editorial a cerut direct chinezilor să nu pună la îndoială încercarea ţării de reformă economică, cunoscută sub numele de „Noul Normal“. Acest editorial a fost preluat de mai multe publicaţii, inclusiv de „Jurnalul Poporului“, şi era semnat de „Gouping“, un pseudonim pe care Guvernul îl foloseşte atunci când vrea să-şi facă cunoscut punctul de vedere.

„Noul Normal“ este numele dat de guvern decăderii inevitabile care a urmat tranziţiei Chinei de la o economie bazată pe investiţii, la una bazată pe consum. Este un termen pentru o reformă pe termen lung şi, pentru mulţi, un termen care a fost demult depăşit.

Ţinta preşedintelui Xi este oricine se opune „Noului Normal“

Însă preţul plătit este destul de mare. Preşedintele Xi şi-a pregătit poporul pentru o scădere, dar nimeni nu se aştepta la ceva atât de dur şi de rapid. Unii membri de partid şi-ar dori ca Xi să se întoarcă la ce era înainte. Editorialul de săptămâna trecută a fost modul lui de a răspunde că nu va face aşa ceva.

„Reforma profundă atinge problema de bază a reconfigurării esenţei acestei economii enorme şi este menită să o însănătoşească. Magnitudinea rezistenţei depăşeşte ceea ce ne-am imaginat“, se arată în editorial.

Ţinta materialului publicat îi include nu doar pe oficialii retraşi, dar şi pe cei aflaţi în funcţie dar care au fost loviţi de investigaţiile anticorupţie sau care sunt supăraţi de austeritatea impusă de „Noul Normal“.

Comentatorul politic din Beijing, Zhang Lifan, a declarat pentru „South China Morning Post“ că editorialul reprezintă un semn că lucrurile „nu merg bine“ şi că o întâlnire recentă a oficialilor de top ai partidului, ce a avut loc în staţiunea Beidaihe, a fost tumultoasă.

Evident că nu au ajuns la nicio concluzie privind activităţile politice. Grupări diferite urmează interese diferite. Acesta este un test al capacităţii liderului de a-şi îndeplini misiunea“, spune Zhang.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite