Naşterea lui Mao, ignorată la Beijing: Un student a fost reţinut de poliţişti în civil înainte de a participa la un eveniment dedicat fondatorului Chinei comuniste

Naşterea lui Mao, ignorată la Beijing: Un student a fost reţinut de poliţişti în civil înainte de a participa la un eveniment dedicat fondatorului Chinei comuniste

Portretul lui Mao Zedong expus pe Poarta Tiananmen FOTO EPA-EFE

Un student cunoscut pentru convingerile sale marxiste a fost reţinut miercuri de Poliţia Chineză înainte de a participa la un eveniment dedicat aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Mao Zedong, primul lider al Chinei comuniste, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Qiu Zhanxuan, un membru important al Societăţii Marxiste din cadrul Universităţii din Beijing, a fost luat cu forţa la intrarea în instituţia de învăţământ în cauză şi urcat într-o maşină de culoare neagră, a declarat un student pentru Reuters.

„Am văzut o maşină neagră parcată în apropiere de poartă. Şapte sau opt bărbaţi îmbrăcaţi în civil l-au luat pe sus şi l-au forţat să intre în maşină“, a spus studentul sub protecţia anonimatului.

Qiu Zhanxuan a fost reţinut înainte de a participa la un eveniment în cinstea fondatorului Chinei comuniste. Un consilier şcolar l-a avertizat marţi în legătură cu acest subiect, potrivit studentului citat de Reuters.

„Ce e în neregulă cu memora preşedintelui Mao? Ce lege a încălcat? Cum poţi să ridici în public un student al Universităţii din Beijing“, s-a întrebat el.

Contactat pentru a da lămuriri în acest caz, Ministerul Securităţii Publice nu a răspuns.

Sub Xi Jinping, Partidul Comunist Chinez întreţine o relaţie delicată cu moştenirea lui Mao, decedat în 1976. Aniversarea sa nu a fost menţionată miercuri în ediţiile tipărite ale organelor de presă ale Partidului Comunist Chinez (PCC).

În acest an, „stângiştii sunt tăcuţi“ pe tema aniversării „Marelui cârmaci“, a comentat pentru Reuters Song Yangbiao, un jurnalist independent neo-maoist din Beijing.

China, subliniază el, preferă mai degrabă să celebreze 40 de ani de la deschiderea economică lansată în 1978 de liderul PCC de la acea vreme, Deng Xiaoping, decât să-şi amintească de Mao.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: