Myanmar: ONU denunţă un „exemplu clasic de epurare etnică“ în cazul rohingya

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la Kuala Lumpur, Malaysia, faţă de tratamentul aplicat de statul Myanmar minorităţii rohingya FOTO AFP
Protest la Kuala Lumpur, Malaysia, faţă de tratamentul aplicat de statul Myanmar minorităţii rohingya FOTO AFP

Tratamentul aplicat minorităţii musulmane rohingya din Myanmar reprezintă un „exemplu clasic de epurare etnică“, a declarat luni Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein.

„Situaţia pare să fie un exemplu clasic de epurare etnică“, a declarat Zeid la  Geneva, la deschiderea celei de-a 36-a sesuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

El a denunţat puterea din Myanmar pentru faptul că a refuzat accesul anchetatorilor ONU pentru drepturile omului, transmite AFP.

Conform ONU, peste 300.000 de rohingyas s-au refugiat în Bangladesh din calea luptelor dintre rebelii musulmani şi armata din Myanmar.

Rohingya a fost descrisă drept cea mai persecutată comunitate din lume într-un raport al ONU din 2013. Din cei peste 2 milioane de rohingyas estimaţi la nivel mondial, între 1-1,3 milioane ar locui în Myanmar, în principal în statul Rakhine, şi circa 500.000 în Bangladesh.

În Myamnar, membrii acestei comunităţi sunt consideraţi un pericol de către budişti, care sunt majoritari. Ashin Wirathu, un lider extremist budist din Rakhine, a făcut apel chiar la uciderea tuturor musulmanilor, în timp ce autorităţile sunt îngrijorate de încercarea lor de a-şi crea un stat.

Autorităţile din Myanmar au interzis cuvântul rohyngias, tratându-i ca imigranţi ilegali din Bangladesh. Ei nu au dreptul la acte de identitate, acces la învăţământ, servicii medicale şi pe piaţa muncii.

Criticată pentru felul în care gestionează criza rohingya, şefa Guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, laureată cu Premiul Nobel pentru Pace în 1991, a denunţat un „aisberg de dezinformare“. O petiţie pentru retragerea Premiului Nobel a fost deschisă împotriva ei.

Ultimul ciclu de violenţe din Myanmar a izbucnit la 25 august, când rebelii din ARSA (Arakan Rohingyas Salvation Army, n. red.) au atacat 30 de posturi de poliţie şi o unitate militară din statul Rakhine, situat în nord-vestul Myanmarului. Confruntările care au urmat s-au soldat cu peste o mie de morţi, potrivit ONU. Guvernul a răspuns că nu va negocia cu „teroriştii“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite