Mult aşteptata rezoluţie ONU în cazul Siriei a fost adoptată, dar se dovedeşte a fi inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Siriei Bashar Jaafari (dreapta), în timp ce pleca de la Adunarea Generală a ONU de la New York FOTO: Mediafax/AFP
Ambasadorul Siriei Bashar Jaafari (dreapta), în timp ce pleca de la Adunarea Generală a ONU de la New York FOTO: Mediafax/AFP

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care denunţă atacurile armatei siriene şi critică incapacitatea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite de a acţiona pentru a pune capăt conflictului din Siria. Rusia atacă decizia ONU susţinând că subminează eforturile de aplanare a conflictului.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, proiectul de rezoluţie prezentat de Arabia Saudită în numele unui grup de ţări arabe.

Rezoluţia susţinută şi de Statele Unite ale Americii şi de ţările europene a fost adoptată cu 133 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 31 de abţineri.

Ambasadorul sirian la ONU, Bashar Jaafari, delegat al Guvernul Siriei acuzat de ordonarea atacurilor violente asupra propriului popor, a criticat textul rezoluţiei, acuzând că cei care au votat „pentru" dau dovadă de „ipocrizie flagrantă”.

Rusia, ţară care a blocat în repetate rânduri adoptarea unor proiecte de rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU pentru constrângerea regimului sirian să aplice planul de pace, a criticat la rândul ei decizia, acuzând că acesta subminează eforturile regimului sirian de a aplana conflictul armat.

Trimisul Moscovei la ONU, Vitali Churkin, a declarat că rezoluţia susţine, de fapt, opoziţia înarmată din Siria.

China, Cuba, Iran, Coreea de Nord, Belarus, Bolivia, Nicaragua, Burma, Zimbabwe, Venezuela şi Siria au votat, la rândul lor, împotriva adoptării rezoluţiei.

„Rezoluţia care condamnă guvernul sirian şi îndeamnă la tranziţie politică nu are caracter obligatoriu, dar faptul că multe dintre statele arabe şi cele europene au votat într-o proporţie covârşitoare pentru dovedeşte că opinia publică globală critică sever regimul sirian, dar şi incapacitatea de acţiune a Consiliului de Securitate al ONU”, comentează BBC News.

În ciuda majorităţii care a votat pentru, opoziţia Chinei şi a Rusiei, două mari puteri ale lumii, face ca ONU să nu poată lua partea unei singure tabere, cea a rezistenţei, în ceea ce priveşte războiul civil din Siria.

Violenţele izbucnite în martie 2011 s-au soldat până acum cu cel puţin 20.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Bilanţul victimelor nu poate fi verificat din surse independente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite