Motiv de deranj la Beijing. Statele Unite vând torpile Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au anunţat miercuri aprobarea vânzării a 18 torpile grele MK-48 către Taiwan pentru suma de 180 de milioane de dolari, tranzacţie care este de aşteptat să deranjeze China, relatează AFP.

Vânzarea „serveşte intereselor economice şi de securitate naţională ale Statelor Unite, ajutând (Taiwanul, n. red.) să îşi modernizeze forţele armate şi să menţină o capacitate de apărare credibilă”, notează Departamentul de Stat într-un comunicat.

Washingtonul consideră o prioritate strategică contracararea influenţei crescânde a Beijingului în regiunea Asia-Pacific.

Cele 18 torpile MK-48, care sunt proiectate pentru a fi lansate de submarine, vor fi livrate direct din stocul Marinei Americane, potrivit Departamentului de Stat.

China comunistă consideră că Taiwanul democratic face parte din teritoriul său. Oficialii din Taiwan contestă această abordare şi se bazează pe sprijinul Statelor Unite în păstrarea distanţei faţă de China.

Reticent la orice program de înarmare a Taiwanului, Beijingul a cerut recent Franţei să anuleze un acord de vânzare de armament, atenţionând că va „deteriora relaţiile sino-franceze”.

Sub mandatul lui Xi Jinping, China şi-a intensificat retorica pentru formula „o ţară, două sisteme” în cazul Taiwanului.

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat miercuri că nu poate accepta această formulă. În opinia lui Tsai, Taiwanul şi China au ajuns la un punct de cotitură istoric. „Ambele părţi au datoria de a găsi un mod să coexiste şi să prevină intensificările diferendelor”, spune ea.

„Reunificarea este ceva inevitabil istoric a marii întineriri a naţiunii chineze. Avem dorinţa fermă, întreaga încredere şi suficientă capacitate să apărăm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a răspuns organul chinez responsabil de Taiwan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite