Moment rar de sinceritate publică în Coreea de Nord. Kim Jong-un recunoaşte că planul cincinal „a eşuat în aproape toate domeniile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a recunoscut în discursul său din cadrul congresului Partidului Muncitorilor, primul în ultimii cinci ani, că politica economică a statul nord-coreean şi planul cincinal au eşuat aproape în totalitate, promiţând să evite o repetarea a acestor „lecţii dureroase”.

„Trebuie să promovăm în continuare şi să extindem succesul şi victoriile pe care le-am avut în eforturile noastre, dar să ne asigurăm că nu vom mai trece prin aceste lecţii dureroase din nou”, a spus Kim Jong-un, conform presei de stat nord-coreene, citată de agenţiile internaţionale.

Congresul este atent urmărit de observatorii externi, aşteptându-se unele schimbări ale politicii economice, după un an în care Coreea de Nord a fost puternic lovită de dezastre naturale şi s-a confruntat cu efectele pandemiei de COVID-19, precum şi cu sancţiunile internaţionale impuse ca răspuns la programul de înarmare nucleară.

Chiar dacă regimul nord-coreean continuă să susţină că nu a înregistrat niciun caz de COVID-19, închiderea graniţelor şi suspendarea zborurilor internaţionale a afectat grav o economie oricum fragilă.

Schimburile economice cu China, principalul partener comercial al Coreei de Nord, au scăzut cu 80% în primele luni ale anului 2020 prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, conform reprezentantului unui institut de cercetare din Seul. Acesta a mai spus pentru The Guardian că PIB-ul Coreei de Nord a scăzut cu 9,3% în 2020.

O altă problemă cheie pe care Kim Jong-un este aşteptat s-o discute în cadrul congresului este politica externă a Coreei de Nord în condiţiile în care Joe Biden se pregăteşte, în două săptămâni, să se instaleze la Casa Albă.

Relaţiile dintre Washington şi Phenian sunt blocate de la cele două întâlniri oficiale dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, finalizate fără niciun rezultat palpabil. Analiştii de politică externă vorbesc despre o posibilă îngrijorare crescândă a Phenianului faţă de politica externă a lui Biden, care va renunţa cel mai probabil la stilul personal de interacţiune promovat de Trump şi va căuta să pună tot mai multă presiune pe Coreea de Nord pentru a renunţa la programul de înarmare nucleară. 

Nicio măsură de distanţare socială nu poate fi identificată în imaginile de la congresului partidului, doar al optulea din istoria ţării. Nimeni dintre cei 4,750 de delegaţi şi 2,000 de spectatori nu purta mască.

Kim Jong-un şi-a consolidat poziţia din vârful statului nord-coreean la ultimul congres, organizat în 2016. Analiştii de politică externă citaţi de presa britanică sunt, însă, de părere că întâlnirea de această săptămână este una în care Kim va căută, mai degrabă, să proiecteze imaginea unui front unit în timp ce ţara se îndreaptă către un nou an de incertitudine diplomatică şi economică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite