Militarii nord-coreeni, anunţaţi că războiul este iminent. Kim Jong-un ar putea folosi în misiuni kamikaze vechi avioane sovietice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonov An-2 al armatei nord-coreene
Antonov An-2 al armatei nord-coreene

Regimul de la Phenian continuă să sfideze comunitatea internaţională prin testele cu rachete. Mai mult, ofiţerii nord-coreeni le-au ordonat soldaţilor să îşi suplimenteze raţia de hrană rechiziţionând recoltele ţăranilor, pentru a a-şi menţine puterile deoarece „războiul este iminent”. Experţii militari sud-coreeni se tem ca în caz de război dictatorul nord-coreean să nu folosească în misiuni kamikaze avioanele biplane Antonov An-2.

Coreea de Nord a avertizat Tokyo că riscă "autodistrugerea iminentă" pentru că s-a aliniat politicii Washingtonului într-un context de tensiuni tot mai crescute după lansarea unei rachete deasupra Japoniei, transmite AFP. 

Într-un editorial publicat miercuri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a acuzat fosta putere colonială: "Japonia şi-a suflecat mânecile pentru a susţine operaţiunile stăpânului împotriva Coreii de Nord".

"Conexiunea militară" a aliaţilor a devenit o "gravă ameninţare" pentru Peninsula Coreeană, iar Japonia nu ştie că îşi accelerează "autodistrugerea", a adăugat KCNA.

Agenţia face o referire specială la bazele americane din Hokkaido, insula de nord a arhipelagului survolată de racheta nord-coreeană.

Phenianul a continuat avertizând Japonia că nu trebuie să urmeze orbeşte Statele Unite, pentru că riscă "distrugerea iminentă".

Coreea de Nord a prevenit că vor urma alte tiruri cu rachete având ca ţintă Oceanul Pacific. 

În acest timp,  ofiţerii nord-coreeni le-au ordonat soldaţilor să îşi suplimenteze raţia de hrană rechiziţionând recoltele ţăranilor, pentru a a-şi menţine puterile deoarece „războiul este iminent”, a precizat o sursă din provincia Hamgyong citată de presa sud-coreană. Se pare că soldaţii sunt chiar ameninţaţi: „dacă sunteţi malnutriţi în ciuda permisiunii de a mânca din recoltele de pe câmp, atunci veţi avea probleme”.

O altă sursă din provincia Ryanggang a spus că soldaţii pot fi văzuţi cu saci de porumb pe care îl vând la piaţă.

Situaţia disperată a armatei nord-coreene este, aşa cum era de aşteptat, în contrast evident cu imaginea pe care regimul lui Kim Jon-un încearcă să o picteze pentru lumea largă.

Phenianul a continuat provocările la adresa vecinilor săi şi a efectuat marţi un test cu rachetă cu rază intermediară ce a survolat Japonia înainte de a cădea în Oceanul Pacific, în pofida rezoluţiilor ONU şi a noilor sancţiuni impuse luna trecută, destinate să reducă cu o treime veniturile din exporturi ale regimului comunist nord-coreean, ca reacţie la recentele sale teste cu rachete.

Săptămâna trecută, SUA şi Japonia au impus sancţiuni individuale împotriva unor entităţi şi persoane particulare care fac afaceri cu Phenianul din ţări ca Rusia şi China.

Dar în caz de război, experţii militari mai ales din Coreea de Sud se tem că Phenianul ar putea folosi aviaoanele biplane Antonov An-2 sovietice care au apărut în 1947, iniţial ca avioane de transport. 

Acestea se pot deplasa cu o viteză de doar 50 de kilometri pe oră şi pot merge chiar cu spatele în timpul vânturilor puternice. Pentru că sunt prea lente şi pot zbura foarte jos, radarele moderne nu le depistează, iar acestea pot transporta paraşutişti în spatele liniilor inamice. Mai îngrijorător este că pot efectua misiuni sinucigaşe, transportând bombe nucleare.

Coreea de Nord dispune de o flotă de 300 de astfel de avioane. Acesta poate ateriza chiar şi pe porţiuni scurte de stradă, permiţând trupelor să se debarce, scrie Daily Mail.

Paradoxal, avantajul unei astfel de arme este că armatele moderne nu se aşteaptă la o armă atât de primitivă din partea inamicului – de aici şi incapacitatea radarelor moderne de a-l detecta.

Desigur, nu este nevoie de sisteme sofisticate pentru a-l auzi venind, iar viteza extrem de mică îl face o ţintă sigură. Fiind un avion fragil, nu îi trebuie mult pentru a fi doborât.

Totuşi, cea mai mare temere rămâne, anume, un astfel de avion poate transporta o bombă nucleară care poate fi detonată în Coreea de Sud.

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a apreciat vineri că Coreea de Nord ar putea avea "în câteva luni mijloacele de a lovi cu arma nucleară Statele Unite sau chiar Europa" şi a avertizat în legătură cu o situaţie "foarte gravă", relatează AFP. 

 Ar trebui să ne fie frică de Coreea de Nord? "Da, situaţia este foarte gravă", a declarat ministrul la radioul RTL.

"Noi vedem o Coree de Nord care îşi stabileşte obiectivul de a avea mâine rachete ce pot transporta arma nucleară. În câteva luni, aceasta va fi o realitate şi în acel moment, când va avea mijloacele să lovească cu arma nucleară Statele Unite, sau chiar Europa, şi cel puţin Japonia şi China, situaţia va fi explozivă", a spus el. "Coreea de Nord trebuie să revină la calea de negociere", a insistat ministrul francez. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite