Milioane de oameni din Bangladesh sunt otrăviţi cu arsenicul din apa pe care o beau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta ar putea fi cea mai gravă otrăvire în masă din istorie şi ironia e că situaţia ar putea fi chiar rezultatul unui efort idealist de a curăţa apa potabilă pentru unele dintre cele mai sărace popoare ale lumii.

Un nou studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet, relevă că aproximativ 77 de milioane de oameni din Bangladesh, Asia de Sud, sunt expuşi la niveluri toxice de arsenic.

O echipă internaţională de cercetători din Chicago, New York şi Bangladesh a monitorizat în ultimul deceniu aportul de arsenic din apa fântânilor contaminate şi impactul asupra a 12.000 de persoane.

Concluziile au arătat că un deces din cinci a fost direct legat de nivelurile crescute de arsenic din organismul victimelor, informează CNN.

Rezultatul nu reprezintă chiar o noutate, problema fiind cunoscută de ani de zile, motiv pentru care, de-a lungul timpului, localnicii au fost sfătuiţi să sape fântâni cât mai adânci şi să evite consumul apelor de suprafaţă, potenţial contaminate. Acum însă, chiar şi apele adânci par să reprezinte o problemă.

Arsenicul este o otravă mortală care, de-a lungul istoriei, a fost folosită în cazuri de intrigă sau asasinate. Există teorii care susţin ipoteza morţii lui Napoleon Bonaparte, ca rezultat al otrăvirii sale cu această substanţă, pe vremea când se afla exilat pe insula Sf. Elena.

Elementul chimic şi derivatele sale sunt, de asemenea, utilizate în multe ramuri industriale, cum ar fi topirea metalelor sau obţinerea unor insecticide.

Din păcate, pulberea se găseşte din belşug şi în solul din Bangladesh. Alte studii indică faptul că sunt necesari 20 de ani pentru ca efectele morbide ale otrăvirii cu arsenic să dispară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite