Mii de oameni din Coreea de Sud ies din nou în stradă, cerând demisia preşedintelui

Mii de oameni din
Coreea de Sud ies din nou în stradă, cerând demisia preşedintelui

Preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye FOTO Reuters/Kim Hong-Ji

Scuzele adresate de două ori până acum de preşedintele sud-coreean Park Geun-hye nu au potolit furia unor coreeni asupra scandalului de abuz de putere în care administraţia ei este implicată. Mii de oameni au ieşit în stradă în Seul, sâmbătă, cerând ca Park să demisioneze şi blocând o autostradă de 16 benzi din capitală, transmit Reuters şi CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oameni de toate vârstele, inclusiv familii cu copii, ţinând lumânări şi pancarte, au participat la demonstraţii paşnice sâmbătă şi au scandat demisia lui Park. Poliţia a declarat că mulţimea a avut între 40.000 şi 50.000 de oameni, iar anunţul organizatorilor a precizat că 100.000 de oameni au protestat.

"Acest tip de corupţie avea loc în timpul mandatului tatălui ei, dar 40 de ani mai târziu astfel de lucruri sunt întâmpinate cu rezistenţă din partea publicului", a declarat un protestatar pentru CNN.

O alta, care ţinea o lumânare şi avea copilul alături de ea, a spus: "Mi-am adus copilul, astfel încât ea să poată asista la democraţie în acţiune şi, de asemenea, să vadă acest moment întunecat din istoria noastră".

Susţinerea lui Park a scăzut la doar 5 la sută, cel mai mic scor de la începerea contorizărilor de acest fel, în 1988, potrivit unui sondaj Gallup Coreea lansat vineri.

Vineri, Park şi-a cerut scuze pentru scandal pentru a doua oară în două săptămâni şi îşi menţine declaraţia că nu a fost controlată de nimeni altcineva.

"Toate acestea se întâmplă din vina mea. S-a întâmplat din cauza neglijenţei mele", a spus ea într-o adresă televizată.

Park este acuzată că a lăsat-o pe confidenta ei Choi Soon-sil, care nu deţine un post guvernamental oficial, să vadă documente confidenţiale şi discursuri prezidenţiale.

Presa locală şi partidele de opoziţie au acuzat-o pe Choi că a folosit relaţia ei cu Park pentru a strânge în fundaţiile sale milioane de dolari din donaţii.

Procurorii au emis un mandat de arestare pentru Choi, miercuri, acuzând-o  de abuz de putere şi tentativă de fraudă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările