Medicul care a încercat să alerteze cu privire la coronavirus în decembrie a murit din cauza virusului la Wuhan

Medicul care a încercat să alerteze cu privire la coronavirus în decembrie a murit din cauza virusului la Wuhan

Doctorul chinez, Li Wenliang, victim[ a epidemiei de coronavirus din Wuhan

Medicul chinez care a încercat să alerteze alţi medici cu privire la noul coronavirus chinez a murit la Wuhan, după ce a contractat virusul, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presa locală scrie că oftalmologul Li Wenliang a murit joi din cauza coronavirusului.

Spitalul din Wuhan dezminte decesul doctorului

Medicul chinez Li Wenliang, care s-a confruntat cu autorităţile pentru că a lansat un avertisment precoce cu privire la epidemia provocată de noul coronavirus şi care s-a infectat, se afla în stare critică vineri, a anunţat Spitalul Central din Wuhan dezminţind informaţiile din presă privind moartea acestuia, relatează ctvnews.

"În lupta împotriva epidemiei de pneumonie cu noul coronavirus, Li Wenliang, un oftalmolog al spitalului nostru, a fost din păcate infectat. În prezent este în stare critică şi încercăm tot posibilul să-l salvăm", a spus spitalul în timpul unui eveniment social, citat de ctvnews.
 
Pe 30 decembrie, Li Wenliang a lansat un mesaj pe grupul de WeChat al foştilor săi colegi de facultate: şapte pacienţi proveniţi de la piaţă de peşte locală au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS şi plasaţi în carantină în spitalul său.
 
Li a explicat că, potrivit rezultatelor unui test, era vorba de un coronavirus - o familie mare de viruşi care include SARS, informează CNN.
 
Amintirea virusului SARS încă este vie în China, după ce sute de persoane au murit în timpul epidemiei din 2003, ascunse pe cât posibil de guvern.
 
"Am vrut să le reamintesc colegilor mei de facultate să fie atenţi", a spus Li.
 
Li, un doctor de 34 de ani din Wuhan, le-a spus prietenilor săi să îşi avertizeze discret cunoscuţii. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, iar numele lui nu a fost şters din mesaj. "Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control şi că probabil voi fi pedepsit", a povestit acesta.
 
La scurt timp, Li a fost acuzat de lansarea de zvonuri false de către poliţia din Wuhan. A fost unul dintre medicii luaţi în colimator de poliţia chineză pentru că a încercat să dezvăluie existenţa virusului la puţin timp de la apariţia sa. În prezent, coronavirusul a ucis 425 de oameni şi a infectat peste 20.000 de oameni la nivel mondial.
 
Li a confirmat pentru CNN că pe 1 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus şi în prezent se află internat în spital.
 
Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanşat revoltă în China, unde cenzura statului în privinţa bolii este tot mai greu accceptată de public.
 
În ziua în care Li a lansat avertismentul său pe WeChat, o notificare urgentă a fost emisă de Comisia municipală de sănătate din Wuhan, informând spitalele locale că o serie de pacienţi au "o pneumonie necunoscută".
 
Notificarea venea cu un avertisment: "Nicio organizaţie sau individ nu au permisiunea să ofere informaţii despre tratamentul bolii fără autorizaţie".
 
Pe 31 decembrie, autorităţile din Wuhan au avut o întâlnire pentru a discuta despre epidemie, iar apoi Li a fost chemat să explice de unde ştia de cazuri. Ulterior, autorităţile locale au anunţat public epidemia şi au contactat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
În mesajul său din 30 decembrie, Li scria că pacienţii au fost diagnosticaţi cu SARS. Într-un mesaj ulterior, Li clarifica că este vorba despre un tip diferit de coronavirus, însă primul mesaj se viralizase deja pe internet.
 
Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la poliţie şi mustrat pentru "răspândirea de zvonuri pe internet" şi "perturbarea liniştii publice". Doctorul a fost nevoit să semneze o declaraţie prin care recunoştea faptele şi promitea să nu le repete. Li a spus că a semnat pentru că se temea că va fi reţinut, dar a fost eliberat după o oră.
 
Pe 10 ianuarie Li a consultat un pacient cu coronavirus fără să ştie că este bolnav şi a contractat boala. După ce starea sa s-a agravat şi a fost internat la terapie intensivă, Li a fost diagnosticat cu coronavirus pe 1 februarie.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: