Medicii din India au extirpat cea mai mare tumoare din lume

Medicii din India au extirpat cea mai mare tumoare din lume

Santlal Pal înainte de intervenţia chirurgicală / Foto AFP

Chirurgii din oraşul indian Mumbai au declarat, joi, că tumoarea cerebrală masivă de 1,87 kilograme, pe care au îndepărtat-o în data de 14 februarie, este cea mai mare tumoare pe creier înregistrată vreodată, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procedura de extirpare a tumorii a avut loc la Spitalul Nair din Mumbai şi a durat şapte ore, pacientul având nevoie de unsprezece unităţi de sânge.

Santlal Pal, bărbatul de 31 de ani care a fost operat, şi-a revenit imediat după intervenţie. În prezent el merge şi mănâncă normal.

Medicii au declarat că tumoarea era atât de mare încât „părea că un alt cap se afla în vârful capului bărbatului”.

„A fost o operaţie extrem de grea şi complexă”, a explicat Trimesty Nadkarni, directorul spitalului de neurochirurgie.

„După ce pacientul şi-a recăpătat cunoştinţa, am căutat în arhivă şi am ajuns la concluzia că aceasta a fost cea mai gravă tumoare din lume raportată până în momentul de faţă”, a adăugat el.

„A fost o operaţie grea şi pacientul a supravieţuit. Înainte de operaţie, el a avut mari probleme cu vederea, care s-ar putea îmbunătăţi treptat”, a mai spus Nadkarni.

„Tumoarea cea mai mare cunoscută până acum care a fost excizată cu succes de la un pacient care a supravieţuit procedurii. Acea tumoare cântărea 1,4 kilograme, tot la Mumbai”, a afirmat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: