Masacrul din Sri Lanka. Unii dintre atacatorii sinucigaşi au studiat în străinătate şi provin din clasa de mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
suspect atentat srilanka captura cnn

Unul dintre atacatorii din Sri Lanka a studiat în Australia şi Marea Britanie înainte să participe la atacurile cu bombă, a informat Ruwan Wijewardene, ministrul Apărării, scrie The Guardian.

„Credem că unul dintre atacatorii sinucigaşi a studiat în Marea Britanie iar apoi a efectuat studii post-universitare în Austrialia pentru ca apoi să se întoarcă şi stabilească în Sri Lanka”, a declarat Wijewardene, la o conferinţă de presă de miercuri.

Wijewardene a confirmat că mulţi dintre atacatori aveau legături internaţionale pentru că au locuit sau studiat în afară.

„Această grupare de atacatori sinucigaşi, mulţi dintre ei fiind educaţi şi provenind din clasa mijlocie, aşa că sunt independenţi financiar, reprezintă o îngrijorare. Unii dintre ei cred că au studiat în diferite ţări, au diplome, diplome de drept, sunt oameni foarte educaţi”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekara, a informat că alte 18 persoane au fost arestate, ducând astfel numărul total al celor reţinuţi la 58. Premierul Ranil Wickremesinghe a avertizat însă că mai mulţi suspecţi, înarmaţi cu dispozitive explozive, se află încă în libertate. Până la nouă oameni implicaţi în atac ar putea fi în libertate, conform unor surse.

Doi fraţi au avut rolul cheie

Doi fraţi srilankezi, islamişti, care s-au aflat între kamikaze, au jucat un rol-cheie în atentatele din duminica Paştelui, pe această insulă din Asia de Sud, soldate cu 320 de morţi şi care ar fi fost comise ca represalii faţă de masacrul de la Christchurch, în Noua Zeelandă, relatează AFP.

Cei doi fraţi şi-au luat sâmbătă câte o cameră la hotelurile de lux Cinnamon Grand şi Shangri-La, situate pe faleză, la Colombo. Ei s-au detonat fiecare în hotelul la care s-a cazat, duminică dimineaţa, la micul dejun, aproape în acelaşi moment.

Unul dintre cei doi fraţi a dat informaţii false despre identitatea sa la înregistrarea la recepţia hotelului, însă celălalt şi-a scris adresă reală. Acest lucru a ghidat poliţia până la reşedinţa lor familială, la Orugodawatta, la nord de Colombo, la doar câteva ore după explozii.

”Atunci când forţele speciale s-au dus acolo să ancheteze, soţia unuia dintre fraţi a detonat explozivi, omorându-se împreună cu cei doi copii”, a declarat un reprezentant al poliţiei.

Trei membri ai unei echipe de comando din cadrul poliţiei au fost ucişi în deflagraţie, care a provocat surparea tavanului.

”Aceasta este o celulă teroristă operată de către o familie”, a declarat alt anchetator. ”(Fraţii) aveau banii şi motivaţia. Ei conduceau celula şi presupunem că influenţau restul familiei”.

Mai mulţi membri ai acestei familii se află, în prezent, pe mâna poliţiei. Ancheta vrea să determine dacă a existat o influenţă străină în radicalizarea lor şi cum au ajuns cei doi fraţi dintr-o familie înstărită să ia parte la aceste atentate.

”Elementele pe care le avem în acest stadiu arată că ei şi-au informat familia apropiată cu privire la ceea ce se pregăteau să facă”, a declarat altă sursă din cadrul poliţiei.

”Se pare că erau inspiraţi de grupări teroriste străine, dar în ce măsură aveau legături directe nu este clar”, potrivit acestei surse.

Un al patrulea hotel, adiacent celor trei care au fost vizate, se afla pe lista obiectivelor în duminica Paştelui.

Un bărbat care plănuia să comită un atentat sinucigaş a venit la acest hotel cu o zi înainte. Atunci când s-a dus, duminică dimineaţa, la micul dejun, rucsacul încărcat cu explozivi nu a explodat, dintr-o cauză încă necunoscută.

”Atunci când a avut loc explozia de la Shangri-La, acest bărbat a ieşit în grabă din hotel (…). Pista sa a condus la un motel situat imediat în afara Colombo”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, care a cerut protecţia anonimatului, întrucât nu a fost autorizat să se exprime în mod public.

Înconjurat de forţe de ordine, duminică după-amiaza, la periferia de sud, Dehiwala, suspectul s-a detonat, omorând doi trecători.

”Din ceea ce am văzut în imagini de telesupraveghere, toţi aceşti kamikaze purtau rucsaci foarte grei. Păreau să fie dispozitive sumare, fabricate local”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.

Wijewardene a informat că investigaţia continuă şi că autorităţile se aşteaptă să facă noi arestări în următoarele zile.

„Putem să spunem clar că în următoarele zile agenţiile noastre de securitate vor avea situaţia sub control”, a adăugat el.

Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că ISIS ar putea fi implicată în atacuri. Gruparea teroristă a revendicat atacurile, însă nu a oferit dovezi privind o implicare directă.

Înmormântările victimelor continuă în toată ţara. Miercuri, bilanţul victimelor a ajuns la 359 de morţi.

Într-un discurs televizat marţi, Sirisena a declarat că va restructura complet poliţia şi forţele de securitate în următoarele săptămâni.

„Oficialii de securitate care au primit informaţiile privind atacurile de la o naţiune străină nu mi le-au prezentat. Am decis să iau măsuri ferme împotriva acestor oficiali”, a declarat el.

Atacurile au avut ca ţintă trei biserici, pline cu ocazia slujbei de Paşte şi trei hoteluri de lux din capitala Colombo.

ISIS a informat că a vizat „cetăţeni ai alianţei de militanţi (coaliţia anti-ISIS coordonată de SUA) şi creştinii din Sri Lanka”, prin agenţia sa Amaq.

Nu a oferit dovezi în acest sens însă au distribuit o imagine pe reţelele sociale a opt oameni despre care susţine că ar fi orchestrat atacul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite