Mărturii după atacurile din Sri Lanka. Preot: „Bucăţi de carne erau împrăştiate pe toţi pereţii“

Mărturii după atacurile din Sri Lanka. Preot: „Bucăţi de carne erau împrăştiate pe toţi pereţii“

Imagine din biserica Saint Anthony FOTO AFP

Peste 200 de oameni au fost ucişi şi aproape 500 răniţi într-o serie de explozii care au zguduit Sri Lanka în duminica Paştelui catolic. Atacurile au avut loc în capitala Colombo, într-un oraş din nord şi în altul de pe coasta de est a insulei. Biserici, hoteluri şi locuinţe au fost vizate, dar nimeni nu a revendicat atentatele. Şapte persoane au fost arestate în urma atacurilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Unde au avut loc exploziile
 
Patru dintre deflagraţii s-au produs în capitala Colombo: una la biserica catolică Saint Anthony şi trei la hoteluri de lux - Cinnamon Grand (aflat în apropierea locuinţei premierului srilankez), Shangri-La şi Kingsbury. 
 
La Negombo, oraş aflat la nord de Capitală, atacatorii au luat la ţintă biserica catolică Saint Sebastian, iar la Batticaloa biserica evanghelică Zion.
 
O a şaptea explozie a avut loc câteva ore mai târziu într-o casă de oaspeţi din Dehiwala, ucigând două persoane, iar a opta într-o suburbie din Sri Lanka - Dematagoda. Acolo, trei ofiţeri de poliţie au murit. 
 
Ce au povestit martorii 
 
Un preot de la biserica Saint Sebastian, unde se aflau în jur de 1.000 de oameni la slujba de Înviere, a declarat pentru CNN că podeaua era acoperită de sticlă sfărâmată şi moloz. „Bucăţi de carne au fost împrăştiate pe toţi pereţii, în sanctuar şi chiar în afara bisericii“, a povestit el. 
 
Şi ministrul Economiei din Sri Lanka, Harsha de Silva, a descris scenele groaznice, după o vizită la biserica Saint Anthony. „Am văzut multe membre ale corpului împrăştiate peste tot“. 
 
Un locuitor din Colombo a scris pe Twitter că mulţi locuitori au ajuns la Centrul Naţional de Sânge pentru a dona pentru victime. 
 
 
 
Sarita Marlou, cântăreaţă la Shangri-La, se afla în hotel în momentul exploziei produse la etajul trei al clădirii, unde se afla un restaurant. „Am simţit şocul exploziei până la etajul 17, unde dormeam. Câteva minute mai târziu, ni s-a spus să evacuăm camerele. În timp ce alergam pe scări am văzut mult sânge pe jos, dar încă nu ştiam exact ce s-a întâmplat. Abia după ce am ieşit din hotel am aflat despre nefericitul incident şi că alte două hoteluri din apropiere, dar şi biserici au fost vizate. Ce zi tragică pentru Sri Lanka!“, a scris ea pe Facebook
 
Un turist din Hong Kong care vizita Sri Lanka a povestit pentru Time că a luat micul dejun împreună cu un prieten la Shangri-La. Puţin după ora 9 dimineaţă, a urcat în camera lor de la etajul 23. „Întâi s-a auzit ca şi cum cineva de la etajul de deasupra sau de dedesubt a scăpat un cărucior foarte greu. După 10-15 secunde am auzit o explozie puternică“, a povestit Chris Plosaij, care-şi aminteşte urletele disperate de pe holuri şi sângele văzut în timp ce fugea din hotel. „Plafonul de la etajul trei a cedat, iar unele ferestre au fost spulberate“. 
 
Momentul în care o biserică este zguduită de explozie în Sri Lanka
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: