Dacă pâine nu e, măcar să fumeze iarbă: Coreea de Nord este indulgentă cu consumul de marijuana

Dacă pâine nu e, măcar să fumeze iarbă: Coreea de Nord este indulgentă cu consumul de marijuana

Phenianul nu consideră că marijuana este un drog şi chiar ar fi exportat canabis pentru valută. FOTOGRAFII Damon Richter via „Huffington Post”

Regimul totalitarist de la Phenian are o atitudine cât se poate de relaxată în ceea ce priveşte consumul şi traficul de marijuana, spun mai mulţi vizitatori şi experţi despre ţara în care foametea încă face ravagii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opacitatea pentru care Coreea de Nord este cunoscută face practic imposibil să ştim fără nicio urmă de îndoială dacă există sau nu o lege care condamnă consumul şi traficul de marijuana. Însă un număr ridicat de nord-coreeni care au reuşit să fugă, specialişti şi persoane care au vizitat ţara spun că, şi în cazul în care există un cadru legistaliv, acesta nu este pus în aplicare, transmite publicaţia online „Huffington Post”. 
 
Săptămâna trecută, scriitorul Darmon Richter din Marea Britanie a povestit pe blogul său cât de uşor i-a fost să cumpere o şacoşă plină cu marijuana dintr-o piaţă acoperită dintr-o zonă rurală a Coreei de Nord. Apoi, britanicul a fumat marijuna în parcuri, chiar în faţa unor monumente, precum şi în restaurante şi în baruri. 
 
Richter, care trăieşte acum în Bulgaria, descrie şi cum supraveghetorul desemnat de autorităţile nord-coreene să aibă grijă de grupul de turişti din care făcea parte a fumat marijuana împreună cu vizitatorii străini. Richter a declarat pentru „Huffington Post” că acest supraveghetor le-a spus că vânzarea şi consumul de marijuana sunt legale în Coreea de Nord. 
 
 
Regimul condus de Kim Jong-un nu consideră marijuana să fie un drog, se arată şi într-un raport realizat de Open Radio for North Korea, o organizaţie nonguvernamentală americană cu sediul în capitala sud-coreeană Seul. 
 
„Canabisul creşte sălbatic în Coreea de Nord şi a fost vândut chiar în străinătate de agenţii guvernamentale ca modalitate de a obţine valute”, explică Sokeel Park, directorul de cercetare şi strategie al grupului pentru respectarea drepturilor omului Libertate în Coreea de Nord. 
 
 
„Nu este clar care este legea oficială în registrele statului, însă în orice caz marijuana, cunoscută ca «yoksam», nu este considerată un drog ilegal de guvern”, continuă acesta. 
 
„În ceea ce priveşte consumul de marijuana în Coreea de Nord, este ca şi când ar fi legal - nu există niciun stigmat, nu i se ataşează nici fetişul care i se asociază în Vest, care provine probabil din statutul ilegal”, explică şi Shirley Leee, editorul secţiunii Internaţional a portalului New Focus International, specializat în comunitatea de fugari din Coreea de Nord. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările