Maria, ucigaşa de traficanţi de droguri plătită de guvernul filipinez INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucigasa filipine BBC

În Filipine, războiul împotriva drogurilor declanşat de controversatul preşedinte Rodrigo Duterte este dus nu doar de forţele de poliţie, ci şi de asasini plătiţi, printre care şi femei.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a pornit un război fără precedent îndreptat împotriva traficanţilor de droguri, în care, în numai câteva săptămâni, aproape 2.000 de suspecţi au fost ucişi de poliţişti sau de bande încurajate de şeful statului.

În fiecare noapte, în mahalalele din Manila, precum şi în oraşe foarte sărace apar noi cadavre pe stradă, lângă ele fiind lăsate mesaje în care populaţia este avertizată să nu înceapă să consume sau să vândă droguri, relatează BBC.

Oficial, de la începutul lunii iulie, poliţia a ucis 756 de persoane, care, potrivit versiunii oficiale, s-au opus arestării. Alte 1.200 de omoruri în incidente legate de stupefiante sunt, oficial, anchetate, însă, potrivit sursei citate, cele mai multe cazuri de acest fel vor rămâne neelucidate.

Aceste crime au loc în contextul în care, de când a preluat cârma ţării, Duterte i-a îndemnat pe poliţişti, dar şi pe cetăţeni să-i omoare pe traficanţii de droguri care se opun arestării.

Un rai al drogurilor

Campania preşedintelui a început pe fondul consumului sporit de metamfetamina cristalizată, cunoscută în Filipine sub numele de „shabu“. Drogul este uşor de obţinut şi dă o dependenţă puternică. Un gram costă 1.000 de peso (22 de dolari americani). Se poate fuma, se poate injecta, inhala sau se poate dizolva în apă.

În Filipine, această substanţă este produsă în laboratoare la scară industrială, iar de acolo este distribuită în toată Asia. Consumul acestui drog, care oferă aproape instantaneu o stare de euforie, o evadare din viaţa mizeră pe care mulţi o duc, este caracterizat de Duterte drept o „pandemie“, care afectează milioane de oameni. Iar în profitabilele afaceri cu acest drog sunt implicaţi, potrivit preşedintelui filipinez, inclusiv generali de poliţie şi judecători.

Însă bandele care acţionează pe străzi îi vizează pe cei de la nivelul de jos. Printre „agenţii“ neoficiali antrenaţi în acest război se numără şi o femeie care nu corespunde tiparului clasic de ucigaş plătit, menţionează jurnalistul BBC care a stat de vorbă cu ea.

Soţie, mamă, asasină

Micuţă, anxioasă, femeia, prezentată drept Maria, deşi nu acesta este numele său real, a ucis până acum şase persoane. Ţinându-şi copilul în braţe, femeia a vorbit despre prima ei misiune ca asasin plătit.

„Prima mea sarcină a fost în urmă cu doi ani, într-o provincie din apropiere. Eram foarte speriată şi nervoasă pentru că era prima dată“, a spus Maria, care face parte dintr-o echipă care include alte două femei, acestea fiind foarte apreciate în branşă, întrucât se pot apropia de traficanţii de droguri fără a stârni suspiciuni. 

De când Duterte a venit la putere, Maria a ucis alte cinci persoane, împuşcându-le în cap. Întrebată cine anume îi dă ordinele să comită aceste crime, femeia răspunde scurt: „Şeful nostru, ofiţerul de poliţie“.

Totul a început când soţul ei a fost plătit de un poliţist, implicat în traficul de droguri, să omoare un datornic. Acest tip de misiune s-a transformat apoi într-o chestiune obişnuită pentru soţul său.

„La un moment dat au avut nevoie de o femeie… soţul meu mi-a dat mie sarcina. Când l-am văzut pe cel pe care trebuia să îl omor, m-am apropiat de el şi l-am împuşcat“, a povestit femeia.

Cei doi provin dintr-un cartier sărac din Manila şi, înainte de a deveni ucigaşi plătiţi, nu aveau o sursă stabilă de venit. Un asasinat se plăteşte cu până la 20.000 de pesos (circa 430 de dolari americani), care se împart între trei sau patru persoane. Pentru un filipinez sărac, suma este o avere. 

Aceste „contracte pentru ucidere“ nu sunt o noutate în Filipine, numai că de la venirea lui Duterte la putere, numărul misiunilor a înregistrat o creştere fără precedent. De altfel, înainte de a fi ales, el a promis că în primele lui şase luni de mandat va ucide 100.000 de infractori, lansând un avertisment în special la adresa traficanţilor de droguri: „Nu-mi distrugeţi ţara, pentru că vă voi ucide“.

O cale fără întoarcere

Numai că asasinii plătiţi îşi asumă riscuri foarte mari. De pildă, în ziua în care BBC a reuşit să stea de vorbă cu Maria, ea şi soţul ei se grăbeau să se mute. Aflaseră că nu mai sunt în siguranţă în casa în care locuiau.

Maria regretă acum alegerea făcută. Se simte vinovată, trăieşte cu teama că familiile celor pe care i-a ucis o vor urmări. Se gândeşte cu groază şi la ce vor crede copiii ei despre ea. „Nu vreau să se întoarcă împotriva noastră şi să spună că au putut să trăiască pentru că noi am omorât pentru bani“, afirmă ea. Deja băiatul ei cel mare îşi întreabă părinţii cum de reuşesc să câştige atât de mulţi bani.

Maria mai are un „contract“ de onorat şi speră să fie ultimul. Însă şeful ei a avertizat deja că persoanele care vor părăsi echipa vor fi ucise. Se simte prinsă într-o capcană. Merge la biserică şi cere iertare pentru faptele sale, dar nu îndrăzneşte să-i spună preotului ce face exact.

Întrebată dacă este de părere că războiul lui Duterte are vreun sens, Maria răspunde: „Nu vorbim decât despre misiune, cum să o ducem la capăt. Când s-a încheiat, nu mai vorbim niciodată despre ea“. Însă în timp ce rosteşte aceste cuvinte, femeia îşi frânge mâinile şi ţine ochii închişi, ca şi cum ar fi chinuită de gânduri pe care nu vrea însă să le împărtăşească.

flipine bun
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite