Marea Britanie se pregăteşte să suspende acordul de extrădare cu Hong Kongul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministrul de externe britanic Dominic Raab urmează să anunţe suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong-ul, după ce şi alte ţări au făcut acest lucru în urma adoptării de către China a unei legislaţii în materie de securitate naţională în regiunea semiautonomă, subminând drepturi şi libertăţi definitorii autonomiei sale sporite faţă de China continentală.

Mişcarea vine în contextul unor tensiuni crescute între China şi Marea Britanie, după anunţul recent de interzicere a echipamentelor Huawei în reţelele 5G şi oferirea unor drepturi de rezidenţă extinse pentru 3 milioane de persoane din Hong Kong.  

Tratatul de extrădare dintre cele două ţări cu privire la persoanele acuzate de infracţiuni pe teritoriul celeilalte ţări este în vigoare de peste 30 de ani. Dintre cele 19 ţări care au semnat acorduri de extrădare cu Hong Kongul, Canada şi Australia au decis deja suspendarea acestora după aprobarea legislaţiei în materie de securitate naţională care oferă Chinei dreptul de a-i pedepsi cu moartea pe cei găsiţi vinovaţi de acte de subversiune, terorism sau complotare cu puteri străine.

Nathan Law, activistul pro-democraţie fugit la Londra după ce a vorbit împotriva noii legislaţii, a transmis pe Twitter că suspendarea tratatului de extrădare are susţinere puternică în Parlamentul britanic. Liderul protestelor din Hong Kong a anunţat recent că se vede obligat să părăsească regiunea de teama unor represalii sub incidenţa noii legislaţii, după ce a vorbit în Congresul american.

Ministrul de externe britanic  Dominic Raab a declarat pentrui Sky News că urmează să fie prezentate în Camera Comunelor o serie de revizuiri cu privire la acordurile cu regiunea semiautonomă, care cuprind şi modificări ale acordului de extrădare.

Decizia Marii Britanii vine în contextul unor îngrijorări exprimate de judecătorii britanici cu privire la independenţa sistemului judiciar din Hong Kong.

Analişti citaţi de BBC au explicat că este o măsură politică menită a transmite un mesaj Beijingului, una mai la îndemână decât de pildă sancţiuni asupra oficialilor chinezi - care sunt mai complicate şi consumatoare de timp.

Marea Britanie, SUA şi Uniunea Europeană au acuzat la unison China de subminarea principiului „O ţară, două sisteme” care a permis un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong în raport cu China, ca o condiţie a revenirii regiunii sub control chinez, în 1997.

China a reacţionat acuzând Marea Britanie de interferenţă în afacerile sale interne.

Marea Britanie a denunţat şi abuzuri flagrante şi „grosiere” asupra minorităţii musulmane a uigurilor din provincia Xinjiang.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite