Lovitură mortală la vârful Guvernului Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata siriană a întărit paza la instituţiile de stat, după atentat
Armata siriană a întărit paza la instituţiile de stat, după atentat

Ministrul sirian al Apărării, generalul Daoud Rajha, şi adjunctul său, Assef Shawkat, care era şi cumnatul preşedintelui Bashar al Assad, au fost ucişi într-un atac al rebelilor.

Ministrul sirian al Apărării, generalul Daoud Rajha, a fost ucis ieri într-un atentat sinucigaş care a vizat clădirea Securităţii Naţionale din Damasc. Clădirea, ultraprotejată, se află în cartierul Rawda, din centrul capitalei siriene.

„Generalul Daoud Rajha a căzut martir în atentatul terorist care a vizat, clădirea Securităţii Naţionale", a anunţat televiziunea, care declarase anterior că atentatul s-a produs în timpul unei reuniuni a miniştrilor şi oficialilor din cadrul securităţii. Ulterior, televiziunea oficială siriană a revenit, anunţând că şi ministrul adjunct al Apărării, cumnatul preşedintelui sirian, Assef Shawkat, unul dintre principalii responsabili ai serviciilor de securitate din ţară, a fost ucis în atentatul de ieri, odată cu ministrul Apărării.  Assef Shawkat era soţul surorii mai mari a lui Assad, Bushra.

Generalul Shawkat şi generalul Daoud Rajha sunt doi dintre cei mai importanţi oficiali sirieni care şi-au pierdut viaţa de la începutul revoltei împotriva regimului, în martie 2011. Atentatul sinucigaş s-a soldat cu mai mulţi răniţi, dintre care unii „grav", în rândul miniştrilor şi oficialilor din cadrul serviciilor de securitate reuniţi în imobil. Televiziunea oficială siriană a confirmat şi moartea generalului Hassan Turkmani, şeful celulei de criză create după declanşarea violenţelor din Siria, în martie 2011.

Ministrul de Interne, rănit

Printre răniţi se află ministrul de Interne, Mohammad Ibrahim al-Shaar, şeful Securităţii Naţionale, Hisham Ikhtiar, şi Hassan Turkmeni, adjunct al vicepreşedintelui, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate. Aceştia au fost transportaţi la Spitalul al-Shami din capitală. „Ministrul de Interne se simte bine, iar starea lui este stabilă", a precizat postul de televiziune.

Potrivit aceleiaşi surse, atentatul a fost comis de un kamikaze care şi-a detonat centura cu explozibil pe care o avea asupra sa în sala în care s-au reunit oficialii. Atacatorul ar fi lucrat ca bodyguard pentru membrii din cercul preşedintelui Bashar al Assad.

Ministrul Apărării a fost înlocuit de Generalul Fahd Jassim al-Furayj, şeful Statului Major al Forţelor Armate, potrivit televiziunii publice.
Rebelii au declarat încă de acum câteva zile că au declanşat bătălia finală pentru Capitală numind-o „Operaţiunea Vulcanul Damasc".

Ofensiva asupra Damascului

Luptele între rebeli şi soldaţii guvernului s-au purtat în mai multe zone ale oraşului, în ultimele zile, potrivit activiştilor. Ciocniri au avut loc şi în zonele centrale ale Damascului, unde focuri de armă au fost auzite, marţi, în jurul clădirii Parlamentului.  Potrivit unor informaţii, o baracă din zona palatului prezidenţial era în flăcări ieri dimineaţă.

Activiştii au raportat mai multe ciocniri armate în timpul nopţii de marţi spre miercuri, în mai multe zone din sud-vestul Damascului. Ei spun că guvernul a suplimentat trupele şi numărul blindatelor din unele cartiere.

Militanţii au postat pe internet imagini ale barăcii armatei cuprinsă de flăcări, spunând că a fost lovită de tirurile Armatei Libere Siriene şi că făcea parte din sistemul de asigurare a securităţii Palatului Prezidenţial, aflat în vecinătate. Mass-media de stat a transmis că forţele de securitate au răspuns atacurilor unor grupuri mici de terorişti.

Şefii ONU încearcă să convingă China şi Rusia să fie de acord cu sancţiuni mai dure împotriva Siriei. Kofi Annan, emisarul ONU şi al Ligi Arabe a discutat cu preşedintele rus, Valdimir Putin, la Moscova, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a întâlnit cu preşedintele chinez,  Hu Jintao, la Beijing.

„Acest atac ar putea marca un punct important în lupta împotriva regimului Assad. Faptul că un atacator a putut pune la cale un asemenea atac împotriva unei ţinte  atât de bine securizate, vorbeşte mult despre capacitatea guvernului de a-şi proteja propriii membrii şi ridică întrebări privind aparatul de securitate al Siriei", scrie Jonathan Marcus, corespondentul diplomatic al BBC în Siria.  Cum seria dezertărilor la nivel înalt din armata siriană continuă, mulţi analişti consideră că acum întrebarea nu este „dacă" regimul sirian se va prăbuşi ci „când" se va întâmpla acest lucru".

Dacă armata, cu artileria, tancurile şi avioanele au încă putere, există din ce în ce mai multe semne că performanţele sale în ultimul timp sunt mai puţin impresionante, scrie corespondentul BBC. El spune însă că susţinătorii alawiţi ai lui Assad nu au unde fugi, iar acest lucru creează îngrijorare privind continuarea violnţelor.

Franţa: Regimul nu are nicio şansă

Franţa consideră că eforturile preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a se crampona de putere sunt inutile şi le cere susţinătorilor regimului să se „disocieze de represiune", a declarat declarat Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului francez de Externe. La rândul său, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a declarat că „atentatul sinucigaş din Siria confirmă nevoia urgentă a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Damascul susţine „că este hotărât să cureţe ţara de terorişti". „Acest act terorist întăreşte hotărârea forţelor noastre armate de a curăţa patria de rămăşiţele bandelor teroriste", se afirmă în document.

16.000 este numărul aproximativ al persoanelor decedate în revoltele din Siria care au început în martie 2011.

Cine sunt victimele atentatului

Generalul Daoud Rajha era ministru al Apărării de mai puţin de un an, înainte ocupând funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Armate. El era pe lista neagră a SUA pentru rolul avut în suprimarea disidenţilor. Potrivit unor informaţii, Rajha era creştin-ortodox, fapt rar în Guvernul Assad, dominat de gruparea religioasă minoritară musulmană alwită.  Generalul Assef Shawkat era considerat un şef la vârf al aparatului de securitate şi membru al cercului restrâns al regimului Bashar al Assad. El era căsătorit cu sora lui Bashar Assad, Bushra. SUA şi UE au impus sancţiuni asupra generalului Shawkat în 2011, acuzându-l că a jucat un rol-cheie în suprimarea demonstraţiilor. În ianuarie 2012, ar fi fost implicat în negocieri care au condus la un armistiţiu fără precedent între forţele de securitate şi Armata Liberă Siriană la Zabadani, un oraş montan la nord-vest de Damasc. Acel acord a ţinut mai puţin de o lună.

"Atentatul sinucigaş din Siria confirmă nevoia urgentă a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite."
William Hague şeful diplomaţiei britanice

"Bashar al-Assad trebuie să înţeleagă faptul că lupta pentru a-şi păstra puterea este lipsită de sens."
Bernard Valero purtător de cuvânt al MAE francez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite