Locuitorii unui sat izolat situat pe o stâncă refuză să-şi părăsească adăpostul. Au de urcat 2.000 de trepte spre casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Atuleer din provincia Sichuan e situat la 800 de metri înălţime FOTO captură You Tube/National Geographic
Satul Atuleer din provincia Sichuan e situat la 800 de metri înălţime FOTO captură You Tube/National Geographic

Mai multe comunităţi din China trăiesc în sărăcie extremă în sate izolate de lume, dar într-un sat  din provincia Sichuan, din sud-estul Chinei traiul e şi mai dificil din cauza faptului că e situat pe o stâncă, la câteva sute de metri înălţime.

Satul Atuleer din provincia Sichuan cu o vechime de 200 de ani a atras atenţia întregii lumi după ce copii au fotografiaţi urcând o scară de lemn precară, singura cale de acces la casele lor, dar şi singura legătură cu lumea exterioară. Ei au de parcurs un drum către casă compus din 2.000 de trepte.

În urmă cu trei ani scara a fost înlocuită cu una metalică mai sigură, care scurtează şi durata drumului spre casă. Însă vieţile unei părţi a sătenilor sunt pe cale să se schimbe după ce săptămâna trecută 85 de familii au fost relocate în locuinţe urbane la 75 de kilometri depărtare ca parte a planului Chinei de eradicare a sărăciei pentru toţi locuitoriii săi.

„Sunt fericit că am obţinut o casă foarte bună. Familia mea urmează să aibă o viaţă mult mai uşoară. Copiii vor ajunge la şcoală mai uşor şi vom avea şi acces mai bun la servicii medicale”, a spus unul din săteni pentru canalul de stat CGTN.

Satul Atuleer din provincia Sichuan e situat la 800 de metri înălţime FOTO captură You Tube/National Geographic

Unii au ales însă să rămână.

Oamenii locuiesc în case din cărămizi de lut, gătesc direct pe pământ şi mâncarea nu e niciodată destulă, se arată într-un un reportaj BBC, potrivit Mediafax.

„Suntem atât de săraci încât nu avem decât porumb şi cartofi. Nimic altceva”, povesteşte un sătean într- Bărbatul nu crede că planul Guvernului de eliminare a sărăciei din China până în 2020 este posibil.

Potrivit BBC, peste 5 milioane de oameni au fost relocaţi din comunităţile izolate în ultimii cinci ani. Cei intervievaţi mărturisesc faptul că nu le e dor de condiţiile „tradiţionale”, dar lipsite de igienă pe care le-au lăsat în urmă. Guvernul chinez şi-a propus în ultimii ani misiunea ambiţioasă ca ţara să devină „minunea economică a lumii”.

Satul Atulee este şi o atracţie pentru turişti, atrăgând anul trecut 100.000 de vizitatori.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite