LIVE Cel puţin 200 de sirieni morţi în cel mai sângeros atac din 16 luni de conflict

LIVE Cel puţin 200 de sirieni morţi în cel mai sângeros atac din 16 luni de conflict

Cel mai sângeros atac din cele 16 luni de război civil a avut loc în localitatea Tremseh din centrul Siriei

Forţele regimului sirian sunt acuzate de uciderea a peste 200 de civili, după ce regiunea Hama a fost bombardată ore întregi din elicoptere şi tancuri. Numărul exact al victimelor nu poate fi verificat, deoarece guvernul sirian limitează accesul jurnaliştilor independenţi în zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 16.35 Ca reacție la masacrul din Tremseh, activiștii opoziției siriene au detonat mai multe bombe în centrul capitalei siriene, Damasc. Potrivit rebelilor, exploziile s-au produs în cartierul Mezze, informează CNN.

UPDATE 15.47 Autoritățile siriene au transmis un comunicat prin agenția de presă a statului, Sana, în care denunță atacul din localitatea Tremseh din centrul Siriei, susținând că vinovate pentru masacru sunt „grupările teroriste" care încearcă să provoace comunitatea internațională și Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru ca acestea să efectueze o intervenție armată pe teritoriul statului.

Mai mult de atât, oficialii sirieni aruncă responsabilitatea și pe „presa avidă de sânge" care susține intențiile teroriștilor, adaugă televiziunea arabă Al-Jazeera.

UPDATE 15.25 Un activist din Tremseh,Fadi Sameh, care a plecat din localitate chiar înainte de atacul soldat cu moartea a peste 200 de sirieni, dar care a ținut legătura cu supraviețuitorii din localitate, a povestit cum a avut loc masacrul pentru Reuters.

„Se pare că militarii alawiți au înconjurat, mai întâi, satele și apoi au asediat Tremseh după retragerea rebelilor. Au început să ucidă locuitorii. Case întregi au fost distruse, arse până-n temelii Fiecare familie si-a pierdut unul sau mai mulți membri în atac", a dezvăluit Fadi Sameh.

UPDATE 15.03 Deși numărul exact al victimelor nu a putut fi stabilit, activiștii de la nivel local susțin că peste 220 de oameni au fost uciși.

Pe internet circulă deja o înregistrare video care prezintă 17 dintre victimele din Tremseh.

 

UPDATE 14.45 Şeful misiunii ONU de monitorizare a Siriei, generalul Robert Mood, a confirmat folosirea de arme grele în Tremseh. În cadrul unei conferinţe de presă ţinute vineri dimineaţă la Damasc, el a declarat că trupele de la monitorizare vor merge în zonă abia după un armistiţiu.

„Din prezenţa noastră în provincia Hama putem confirma existenţa unor lupte continue în zona Tremseh, în care au fost implicate unităţi mecanizate şi elicoptere. Asta am putut vedea noi de la o distanţă de 5-6 km. Observatorii militari ai misiunii ONU vor merge în zonă pentru a verifica la faţa locului faptele relatate în presă, atunci când vor exista informaţii credibile privind încetarea focului“, a declarat Mood.

UPDATE 14.13  Kofi Annan a declarat că utilizarea de tancuri şi elicoptere în Tremseh reprezintă o încălcare a angajamentului regimului lui Assad privind planul de pace. Într-o declaraţie neobişnuit de critică la adresa guvernului sirian el a declarat:

Sunt şocat şi îngrozit de ştirile care vin din satul Tremseh, de luptele intense, de pierderile de vieţi omeneşti şi de utilizarea de arme grele, cum ar fi tancurile şi elicopterele. Aceasta reprezintă o încălcare a promisiunii guvernului de a înceta utilizarea de arme grele în locurile populate.

Condamn aceste atrocităţi, în termenii cei mai duri. Ele amintest de coşmarul şi ororile la care sunt supuşi civilii sirieni
“.

UPDATE 14.00 Protestatarii sirieni au cerut, vineri, eliminarea lui Kofi Annan, emisarul special internaţional pentru Siria, în urma bombardamentelor de joi.

"Este clar că misiunea lui Annan nu constă în altceva decât în prelungirea şederii lui Assad, pentru a comite atrocităţi, crime şi masacre. El este doar o acoperire legitimă pentru crimele regimului Assad“, a declarat Ahmed, un activist din Homs.

UPDATE 13.46 Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei siriene, i-a cerut Consiliului Naţional de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie împotriva guvernului Assad, în urma masacrului de la Tremseh.„Pentru a opri această nebunie sângeroasă, care ameninţă entitatea siriană, pacea şi securitatea din regiune şi în lume, este necesară o rezoluţie de urgenţă a Consiliului de Securitate, în temeiul capitolului VII (din Carta ONU), care protejează poporul sirian. Ne aşteptăm ca membrii Consiliului de Securitate să îşi asume responsabilitatea totală pentru a-i proteja pe sirienii lipsiţi de apărare împotriva celor mai recente crime“, a declarat CNS, adăugând că acest atac se numără printre cele mai infame genocide ale regimului sirian, transmite The Guardian.

UPDATE 13.36 „Tremseh, situat la aproximativ 35 de km de Hama, a fost ţinta unui bombardament violent lansat de armata lui Assad, încă de la primele ore ale dimineţii. Un convoi format din 25 de maşini, pline cu forţe de securitate şi membri shabiha (poliţia secretă a preşedintelui) din satele din apropiere, au înconjurat satul pentru a-i împiedica pe locuitori să fugă. Atacul a durat cinci ore, timp în care s-a tras la nimereală, în timp ce un elicopter survola zona. Energia electrică şi linia de telefonie au fost tăiate. Apoi huliganii shabiha au luat satul cu asalt şi au comist un alt masacru oribil“, se arată într-un comunicat al Consiliului Revoluţionar din Hama.

UPDATE 13.14 „Peste 220 ​​de persoane au fost ucise, joi seară, în satul Tremseh, după ce mai multe tancuri şi elicoptere aud eschis focul“, se arată într-o declaraţie de presă a opoziţiei siriene. În presa internaţională există informaţii care sugerează că armata a încercat să recucerească satul Tremseh, după ce a fost asaltat de rebeli, însă televiziunea de stat a anunţat că responsabile de acest atac se fac grupurile armate teroriste, care vor să mărească tensiunea.
 

Sirienii au încercat să fugă după ce satul lor a fost atacat

„Până în prezent am identificat 20 de victime. Alte 60 de cadavre se află în moschee, iar restul în râu sau în casele incendiate. Oamenii au încercat să fugă în momentul în care a început bombardamentul, dar familii întregi au murit încercând să scape“, a declarat un activist local pentru Reuters.

 

Ştire în curs de actualizare

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: