VIDEO Liderul nord-coreean a luat lumină de la Beijing înaintea întâlnirii cu Donald Trump. Ce au discutat Kim Jong-un şi Xi Jinping

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean  Xi Jinping şi omologul său chinez Xi Jinping, alături de soţiile lor
Liderul nord-coreean  Xi Jinping şi omologul său chinez Xi Jinping, alături de soţiile lor

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a deplasat în prima sa vizită în străinătate, de la venirea la putere, în China. A dorit să discute cu omologul său chinez Xi Jinping înainte de convorbirile cu preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, şi cu cel american Donald Trump.

Vizita ”neoficială” în China a liderului regimului de la Phenian a început duminică şi s-a încheiat miercuri. Kim Jong-un a fost însoţit la Beijing de către soţia sa, Ri Sol-ju, dar şi de Choe Ryong-hae, un înalt oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord.

Aceasta este prima vizită externă a lui Kim Jong-un de când a devenit liderul Coreei de Nord în 2011.

Liderul regimului de la Phenian ar fi declarat că vrut să îl informeze personal pe Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreea datorită ”camaraderiei şi responsabilităţii morale” faţă de China. 

   

    Sosit luni în Gara Beijing la bordul unui tren verde cu ferestre fumurii, lui Kim i s-a oferit, la coborârea din vagon, un buchet de flori, după care a intrat într-o berlină neagră, escortată de un roi de motociclişti, potrivit unor fotografii publicate de ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun.

Sub lustrele imensului Palat al Poporului, Kim Jong-un, purtând un costum Mao gri-închis, a procedat împreună cu preşedintele Xi la o trecere în revistă a trupelor chineze, aşa cum se obişnuieşte în cazul tuturor liderilor străini veniţi în vizită în China.

Însoţit de tânăra sa soţie Ri Sol-ju, purtând un taior ocru, liderul nord-coreean a pozat împreună cu gazda sa şi Prima Doamnă Peng Liyuan, o fostă cântăreaţă a armatei, care a purtat o rochie albă cu imprimeu negru.

La fel ca preşedintele american Donald Trump şi soţia sa Melania - cu câteva luni mai înainte, în vizita lor de stat la beijing - cuplul venit din Coreea de Nord a primit un spactacol artistic, iar apoi o cină.

 Televiziunea chineză de stat CCTV a difuzat imagini din imensa sală de banchet, împodobită cu peisaje chineze şi decoraţiuni în culori vii.

Cele zece mese au fost împodobite cu porţelanuri fine galbene şi coşuri debordând de fructe.

 Pe masa de onoare la care au luat loc cele două cupluri tona o compoziţie florală în verde şi roşu pe care au fost aşezaţi falşi porumbei.

Într-o fotografie publicată de Rodong Sinmun, cei doi lideri ciocnesc, se pare, cu vin roşu Xi Jinping, iar Kim Jong-un cu vin alb.

Vizita vine înaintea discuţiilor extrem de aşteptate dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump, care urmează să aibă loc în luna mai. Problema denuclearizării, un blocaj de lungă durată în relaţiile SUA-Coreea de Nord,  părea un obstacol de neclintit în calea unui progres.

Cu toate acestea, în urma negocierilor cu Xi, Kim a indicat că Phenianul ar putea fi pregătit pentru compromis.

“Este în mod consecvent poziţia noastră de a ne angaja să denuclearizăm Peninsula, în conformitate cu voinţa fostului preşedinte Kim Ir Sen şi fostului secretarul general al ţării, Kim Jong-il“, a spus liderul nord-coreean, în contrast cu unele dintre declaraţiile sale anterioare.

El a spus că Coreea de Nord va fi gata să renunţe la propriul său arsenal nuclear, cu condiţia ca SUA şi aliatul său, Coreea de Sud, să coopereze.

Discuţia dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele chinez Xi Jinping a fost axat, cu siguranţă, pe denuclearizarea Peninsulei Coreene, a declarat marţi pentru Sputnik Seong-Chang Cheong, şeful departamentului strategic pentru unificare din cadul Institutului sud-coreean Sejong.

„Dacă nord-coreenii nu ar demonstra că vor denuclearizara, preşedintele chinez Xi Jinping nu ar fi avut niciun motiv să accepte o asemenea întâlnire.  În plus, indiferent de tensiunea dintre China şi Coreea de Nord, cele două ţări nu îşi pot permite să apară un decalaj mare. Când Phenianul critică Beijingulul, relaţiile dintre cele două ţări nu depăşesc niciodată o anumită linie ", a spus Seong-chang Cheong.

„Coreea de Nord depinde foarte mult de China din punct de vedere economic“, a spus el. Potrivit lui Seong-chang Cheong, „scenariul cel mai optimist care poate fi imaginat după acest summit chino-nord-coreean ar fi organizarea unui summit inter-coreean, apoi a unui summit americano-coreean şi apoi discuţii în şase, cu participarea Rusiei şi Japoniei. Denuclearizarea Peninsulei Coreene ar putea servi drept bază pentru instaurarea unui sistem de pace pentru Asia de Est în ansamblul său“, a concluzionat expertul sud-coreean.

„Problema denuclearizării Peninsulei Coreene poate fi rezolvată, dacă Coreea de Sud şi Statele Unite răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând măsuri progresive şi sincronice pentru realizarea păcii“, a spus Kim.

După discuţiile sale cu liderul de la Phenian, Xi a declarat că relaţiile China-Coreea de Nord sunt „o alegere strategică şi singura corectă pe care ambele părţi au făcut-o pe baza istoriei şi a realităţii“ şi a lăudat îmbunătăţirea economiei şi bunăstării pentru coreenii, sub conducerea lui Kim, a declarat Xi, citat de Xinhua.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a acceptat invitaţia liderului de la Phenian, Kim Jong Un, de a face o vizită în Coreea de Nord, informează agenţia sud-coreeană de presă Yohnap, preluată de Reuters, şi agenţia nord-coreeană KCNA, preluată de AFP.

Potrivit KCNA, va fi o vizită oficială, "la momentul potrivit", iar invitaţia în numele Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord şi a guvernului de la Phenian "a fost acceptată cu plăcere".

 Beijingul a informat Casa Albă despre vizita lui Kim Jong Un în China

China l-a informat marţi pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, despre vizita la Beijing a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a făcut cunoscut Casa Albă, într-un comunicat citat de Reuters. Informarea a cuprins şi un mesaj personal pentru Trump de la omologul său chinez, Xi Jinping.

"Statele Unite rămân în contact strâns cu aliaţii noştri, Coreea de Sud şi Japonia. Considerăm această evoluţie ca pe încă o dovadă a faptului că prin campania noastră de presiune maximă se creează atmosfera corespunzătoare pentru dialogul cu Coreea de Nord", arată declaraţia Casei Albe.

China a fost criticată în repetate rânduri de Washington pentru că a fost prea tolerantă în cazul Coreeei de Nord, în ciuda faptului că Beijingul a sprijinit toate cele mai recente runde de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

AP: Coreea de Nord îşi intensifică activităţile nucleare înaintea întrevederii istorice dintre Kim Jong-Un şi Donald Trump

Coreea de Nord a intensificat activităţile într-un complex nuclear, deşi liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele SUA, Donald Trump, peste câteva săptămâni, pentru a discuta despre denuclearizare, informează agenţia Associated Press.

 Imagini obţinute prin sateliţi arată că regimul de la Phenian a iniţiat testele preliminare la un reactor de apă uşoară şi probabil a pornit un alt reactor, la centrul pentru cercetări nucleare Yongbyon.

Ambele reactoare pot fi folosite pentru producerea de materiale de fisiune necesare fabricării de bombe atomice. 

 Informaţiile au fost dezvăluite într-o perioadă sensibilă. Donald Trump şi Kim Jong-Un ar urma să aibă o întrevedere istorică în luna mai, ocazie cu care tema denuclearizării Peninsulei Coreea va fi prioritară.

Coreea de Nord a efectuat cel mai recent test nuclear în septembrie 2017. Regimul de la Phenian susţine că a fost vorba de o bombă cu hidrogen. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite