Kim Jong-un cere măsuri urgente pentru a depăşi situaţia economică „gravă“ a ţării. Plenara Partidului Muncitorilor, prelungită

Kim Jong-un cere măsuri urgente pentru a depăşi situaţia economică „gravă“ a ţării. Plenara Partidului Muncitorilor, prelungită

Liderul nord coreean Kim Jong-un a dat sarcini precise subordonaţilor FOTO AFP

Liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a avertizat pe principalii responsabili ai Partidului Muncitorilor că ţara sa cunoaşte o situaţie economică „gravă“, şi a cerut instituirea de măsuri urgente, transmite AFP.

Declaraţiile sale, relatate luni de presa oficială nord-coreeană, intervin în contextul unei sesiuni plenare a partidului deschise sâmbătă, cu câteva zile înainte de termenul final al ultimatului lansat pentru sfârşitul anului de Phenian Washingtonului.
 
În lipsa unor progrese în discuţiile legate de programul nuclear nord-coreean, Kim Jong-un a promis Statelor Unite un „cadou de Crăciun“.
 
Liderul nord-coreean, care prezidează sesiunea, a afirmat că a venit momentul să se dea o „cotitură decisivă“ dezvoltării economice a ţării.
 
El le-a prezentat responsabililor de partid „sarcini“ de îndeplinit „pentru a îndrepta de urgenţă situaţia gravă pe care o întâmpină principalele sectoare industriale ale economiei naţionale“, a relatat luni agenţia KCNA.
 
Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, singurele cifre disponibile referitoare la rezultatele sale financiare provenind din străinătate.
 
În iulie, Banca centrală sud-coreeană a estimat o scădere cu 4,1% a creşterii economice a ţării, supusă sancţiunilor internaţionale, în 2018, cea mai mare contracţie de după foametea devastatoare din anii 1990.
 
După o apropiere în 2018, negocierile legate de programul nuclear nord-coreean sunt în impas după eşecul summitului din februarie de la Hanoi între Kim şi preşedintele american Donald Trump.
 
Potrivit KCNA, sesiunea plenară a partidului a intrat luni în cea de-a treia zi, pentru prima dată după 1990. De atunci, sesiunea dura doar două zile.
 
„Decizia Phenianului de a ţine o sesiune plenară timp de mai multe zile ilustrează gravitatea pe care o constată în situaţiile internă şi externă“, a comentat Cheong Seong-Chang, cercetător la institutul sud-coreean Sejong.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: