Liderii europeni, pelerinaj în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau chinez Xi Jinping FOTO AFP
Presedintele francez Emmanuel Macron si omologul sau chinez Xi Jinping FOTO AFP

Influenţa economică a Chinei în Europa continuă să se extindă. Sub forma porturilor şi a căilor ferate: printr-un proiect global de infrastructură, intitulat Belt and Road Initiative (BRI), China vrea să-şi extindă rutele maritime şi terestre spre Africa şi Europa. Câteva state din UE şi-au anunţat deja participarea la proiect.

Experţii se tem că statul chinez şi-ar putea extinde astfel, prin noul Drum al Mătăsii, nu doar influenţa economică, ci şi cea politică. Unul din primii parteneri ai Chinei în proiectul BRI, Grecia, a blocat în 2017 prin veto o declaraţie comună a UE privind situaţia drepturilor omului în China. Cu toate acestea, liderii europeni strâng legăturile cu statul comunist, şi pe fondul politicii izolaţioniste a preşedintelui American Donald Trump. 

Macron, mesagerul UE 

Zilele acestea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a început o vizită la Shanghai, a doua după cea din 2018. Şeful statului francez a pledat pentru un acord comercial între China şi SUA „care să protejeze interesele“ altor ţări, începând cu cele din Uniunea Europeană, primul partener economic al Beijingului, relatează AFP. Într-un discurs susţinut la cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional de Importuri din China, liderul francez a condamnat, fără a-l numi pe omologul său american Donald Trump, recursul la „acţiune militară, la arma tarifară, la legea celui mai puternic“. „Războiul comercial nu aduce decât perdanţi“, a spus el, adăugând că disputa China-SUA afectează creşterea economică mondială.

Preşedintele francez a făcut apel la Beijing să îşi deschidă mai mult piaţa pentru a corecta dezechilibrele globalizării, care stârnesc o „tentaţie de repliere“ printre ţările occidentale. „Uşa Chinei se va deschide şi mai mult“, a dat asigurări preşedintele chinez Xi Jinping, care a inaugurat târgul.

 Italia vrea să fie „punte de legătură între Occident şi Orient“

După acordurile şi polemicile de lunile trecute despre rolul Italiei în aşa-zisa „Noul drum al Mătăsii“ promovată de Beijing, luni a început vizita ministrului italian de externe Luigi Di Maio în China. Italia îşi propune să fie „punte de legătură între Occident şi Orient“, a spus ministrul de externe la întâlnirea bilaterală cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, la Shanghai, unde se află pentru a participa la a II-a ediţie a China International Import Expo (CIIE). „China susţine integrarea europeană, vrea o UE mai puternică şi crede că destinul Europei nu trebuie să fie decis de una sau două ţări“, a spus la rândul său şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi. „UE este formată din 28 de state membre şi dezvoltarea sa nu trebuie să fie decisă de puţini, ci de toţi“, a adăugat Wang.

Apropiere între Grecia şi China

Şi premierul elen a fost în China. Kyriakos Mitsotakis a fost însoţit de 60 de reprezentaţi economici, care speră să încheie cu acest prilej afaceri profitabile. Volumul exporturilor elene către China se cifrează în prezent la sub un miliard de euro, iar grecii vor mai mult. Investiţia de proporţii a companiei navale de stat chineze COSCO în portul Pireu este un proiect exemplar şi urmează a fi extins în viitorul apropiat. Beijingul a investit peste 800 de milioane de euro până acum în acest proeict mamut şi urmează alte 600 de milioane. Pe noul Drum al Mătăsii - megaproiectul chinez de deschidere a unor noi căi comerciale spre Occident - portul Pireu joacă un rol însemnat.  Şi cum în Grecia, turismul reprezintă pe mai departe principalul motor economic al ţării, statul elen este interest să atragă tot mai mulţi turişti chinezi. 

Merkel, 11 tratate de cooperare cu China

Angela Merkel a revenit în ţară cu 11 tratate de cooperare cu China, după vizita din septembrie. China este furnizorul cel mai important al Germaniei şi cel mai mare importator de bunuri germane, după SUA şi Franţa. În 2018, schimburile comerciale bilaterale au depăşit 199 de miliarde de euro. Dar China nu este doar cel mai important partener comercial al Germaniei, ci şi un rival politic. Asociaţia Industriei Germane a atras atenţia printr-o scrisoare la începutul anului cu privire la o „competiţie între sisteme“ cu modelul economic „controlat de stat” al Chinei. 

Berlinul a semnalat deja că îşi va folosi contactele bune cu Beijingul pentru a organiza un summit UE-China în Germania în 2020, în perioada în care va deţine preşedinţia semestrială a UE. Berlinul întreţine însă relaţii cu Beijingul pe care ambele părţi le descriu drept „amplu parteneriat strategic“. Reprezentanţii guvernamentali germani şi chinezi s-au întâlnit deja de cinci ori pentru consultări comune. Anul acesta a avut loc în premieră în Germania şi un exerciţiu militar comun al soldaţilor germani şi chinezi. „China este partener strategic, dar şi concurent“, descrie situaţia cancelara Merkel. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite