Lideri chinezi de rang înalt, obligaţi să îşi facă autocritica şi „să studieze rapid discursurile preşedintelui Xi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al XIX-lea congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) FOTO EPA-EFE

Lideri chinezi de rang înalt au fost obligaţi să îşi facă autocritica, în cadrul a ceea ce pare un dezacord în cadrul conducerii Partidului Comunist, aflat la putere. Un asemenea conflict este foarte rar, subliniază analiştii politici.

Fostul preşedinte al partidului, Mao Zedung, folosea această tactică pentru a-şi ataca inamicii, pe care îi umilea în cadrul unor şedinţe de partid şi îi forţa să asculte care sunt plângerile care li se aduc. 

În China, membrii Biroului Politic al Partidului Comunist au fost nevoiţi să-şi facă autocritica la o reuniune de partid în legătură cu modul în care au îndeplinit indicaţiile preşedintelui Xi Jinping, relatează presa internaţională citând agenţia oficială Xinhua. Ar fi un efort al preşedintelui chinez de a întări disciplina de partid, pe fundalul indiciilor că ar exista divergenţe în legătură cu linia dură adoptată de el în războiul comercial cu Statele Unite.

În timpul unei reuniuni extraordinare desfăşurate marţi şi miercuri, înalţilor responsabili ai Partidului Comunist li s-a mai cerut „să studieze rapid discursurile lui Xi”. În China, puterea este controlată de Biroului Politic al Partidului Comunist format din 25 de membri, dar rolul acestora s-a diminuat după ce Xi a devenit secretar general al partidului în 2012 şi preşedinte al Chinei în 2013.

Potrivit agenţiei de ştiri Xinhua, membrii Biroului Politic al partidului au fost somaţi de liderul partidului, Xi Jinping, să se disciplineze pe ei şi familiile acestora. Sesiunile de autocritică sunt în favoarea preşedintelui Xi Jinping, care încearcă să îşi întărească poziţia în partid. Pe de altă parte, sesiunile de autocritică sugerează şi că nu toţi liderii partidului sunt de acord cu direcţiile trasate de Xi Jinping.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite