Legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, a murit la 102 ani

Legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, a murit la 102 ani

Generalul Giap, unul dintre protejaţii preşedintelui Ho Chi Min, a fost cel care a adus victoria regimului comunism în Vietnam. FOTO Reuters

Generalul autodidact cunoscut pentru duritate care i-a alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-a forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist a murit astăzi într-un spital din capitala Hanoi. În vârstă de 102 ani, Vo Nguyen Giap era ultimul revoluţionar vietnamez de gardă veche.

Ştiri pe aceeaşi temă

Giap a murit vineri seară în spitalul în care a fost internat în ultimii patru ani, a declarat sub anonimitate un oficial guvernamental pentru agenţia de ştiri Associated Press. Ştirea a fost confirmată de o persoană apropiată generalului, însă ambele surse refuză să fie identificate pentru că moartea generalului încă nu a fost anunţată oficial de regimul de la Hanoi. 
 
Deocamdată, informaţia lipseşte din media vietnameză, controlată de stat, dar s-a răspândit în spaţiul virtual, scrie AP. 
 
Vo Nguyen Giap este un erou naţional, depăşit în realizări şi prestigiu numai de mentorul său, preşedintele fondator Ho Chi Min, care a condus Vietnamul către independenţă.
 
„Napoleon cel Roşu” a condus o armată bazată pe trupe de gherilă, formată din soldaţi încălţaţi în sandale făcute din anvelope folosite şi care şi-au cărat artileria bucată cu bucată peste munţi. Astfel au înconjurat trupele franceze la Dien Bien Phu în 1954. Victoria surprinzătoare a armatei în zdrenţe controlate de Giap încă se studiază la şcolile cu profil militar. Ea a dus nu doar la câştigarea independenţei Vietnamului, dar a grăbit căderea regimului colonialist din Indochina. 
 
Apoi, în aprilie 1975, Giap a înfrânt guvernul sud-vietnamez, sprijinit de americani, şi a reunit ţara care fusese divizată. 
 
Niciun alt război de eliberare a popoarelor n-a fost mai aprig sau cauzat atâtea victime precum acest război. Însă am continuat să luptăm pentru că, pentru Vietnam, nimic nu este mai preţios ca independenţa şi libertatea.
 
gen. Vo Nguyen Giap, în 2005, într-un interviu acordat AP cu ocazia a 30 de ani de la căderea Saigonului
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 
Văduve care-şi recunoşteau soţii după dantură, soldaţi epuizaţi, pe căştile cărora era scris „Războiul este iad”, copii speriaţi. Pentru a marca 50 de ani de la izbucnirea conflictului, agenţia de presă Associated Press publică un album cu mai bine de 300 de imagini surprinse de fotojurnalişti în luptele din jungla asiatică.
 
 
Pe 27 ianuarie 1973, Acordul de Pace de la Paris a pus oficial capăt intervenţiei militare a SUA în Vietnam, unde trupele americane fuseseră mobilizate pentru a lupta cu regimul comunist. Războiul a fost unul sângeros şi, în final, fără succes, lăsând o moştenire amară în ambele tabere.
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările