La Beijing este pregătit documentul programatic pentru evoluţia Chinei spre supremaţie globală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
f

Azi începe la Beijing cea de-a şasea plenară a Comitetului Central şi deja concentrează nu numai atenţia analiştilor politici din întreaga lume, dar şi cancelariilor din ţări prietene sau competitoare.

Este departe de a fi un eveniment în seria celor obişnuite deoarece aceasta va fi ocazia pentru Preşedintele Xi Jinping să prezinte noua doctrină a Partidului Comunist Chinez. Va avea forma unei Rezoluţii deja prezentată ca "istorică" şi asta face ca evenimentul să fie excepţional căci, în istoria Chinei moderne, doar doi lideri au propus asemenea "rezoluţii istorice": Mao şi Deng. şi va fi, se spune, ocazia pentru o analiză aprofundată a evenimentelor din istoria de 100 de ani a partidului.

Precedentele documente de acest gen au marcat profund sensul dezvoltării ţării: plenara din 1945 a marcat alegerea lui Mao ca lider al partidului şi s-a anunţat că ţaa era gata să închidă capitolul războiului civil. Cea de-a doua o a doua rezoluţie a fost în 1981, Deng  prezentând realizările dar şi greşelile din perioada Mao, încheind definitiv Revoluţia culturală şi conceptul luptei de clasă, inaugurând epoca deschiderilor spre reforme şi economia de piaţă. 

Plenara de acum se desfăşoară până pe 11 noiembrie şi este probabil să se consemneze decizia deloc surprinzătoare de a-i oferi lui XI un nou mandat sau chiar, spune unele surse,  de adoptare a unei formule care să-i permită o prelungire a mandatului pe termen nedefinit. Oricum, asta va duce la o întărire a politicilor care au adus deja China pe locul al doilea în competiţia dintre super-puteri , cu realizări care deja sunt vectori geo-politici nu numai absolut impresionani, ci şi se dovedesc având o puternică rezilienţă reală, redefinind hărţi de putere în numeroase domenii.

Preşedintele Xi are ambiţia istorică de a demonstra că este posibilă realizarea unei societăţi bazate pe o ideologie marxistă modernă poate prospera oferind "prosperitatea comună" ca bază nu numai pentru viaţa de fiecare zi a populaţiei chineze, dar şi ca element central al principalului proiect de extindere economică, "Noul Drum al Mătăsii".  Astfel, poate reuşi conceptul vehiculat de Xi Jinping, "Socialismul cu caracteristici chineze într-o Nouă Eră", continuare şi dezvoltare a conceptelor precedente: teoriile lui Deng Xiaoping, teoria "Celor trei reprezentanţi" a lui Jian Zemin şi a conceptului lui Hu Jintao despre "Viziunea ştiinţifică asupra dezvoltării"? 

Rezultatul analizei lui Xi Jinping va fi esenţial pentru a înţelege cum se va dezvolta China în următoarele decenii, mai ales că documentul adoptat acum de această plenară care se desfăşoară cu uşile închise va fi şi elementul central pe baza cărui se va desfăşura Congresul de anul viitor al partidului. Sunt semnal că în document se vor găsi indicate "linii roşii" pentru politica Occidentului în legătură cu Taiwanul, Tibetul, Hong Kong şi ansamblul prolemelor cu înalt potenţial conflictual din Marea Chinei de sud.

Cât ar trebui să fim noi de atenţi la aceste dezvoltări cu relevanţă uriaşă geo-politică?  Este chiar o întrebare răutăcioasă dacă privim la calitatea competiţională a României de acum. Dar asta nu înseamnă că toţi sunt această situaţie.

Spre exemplu, mi se pare absolut interesant şi de studiat modul în care, în ultimii ani, a evoluat percepţia europeană dar în primul rând cea amricană: au fost ani şi ani în care nivelul impus oricărei conversaţii corect politice despre China (ca şi despre Rusia) presupunea că se aminteşte de "nivelul primitiv al unei producţii de tip meşteşugăresc", "lideri al căror tron se scutură sub presiunea indignării internaţionale", ""regimuri dictatoriale condamnate să dispară în praful istoriei", mă rog, recitiţi clasicii dezinformării la ordin politic şi vă veţi lămuri.

În paralel cu acest discurs destinat opiniei publice, analizele pentru profesionişti sună cu totul şi totul altfel. În contextul lor vă rog să evaluaţi ce se va spune în documentul strategic de la Beijing.

Iată, spre exemplu, un asemenea document care face vâlvă în diverse cercuri şi animă dezbateri politice destul de avântate. Fireşte, nu la noi. Dar merită să accesaţi aici un Raport către Congresul american elaborat de Departamentul Apărării, un semnal de alarmă care trebuie luat în seamă datorită dimensiunilor planetare ale mişcării de profunzime care are acest rezultat deloc surprinzător:

a

Cu perspectiva de a obţine o superioritate certă în teatrul din Pacific, ceea ce ar presupune o schimbare uriaşă nu numai din punct de vedere militar.

a

Şi exact asta este explicaţia pentru îngrijorările din ce în ce mai explicit exprimate de lideri militari americani, spre exemplu în cadrul unui Forum de securitate Aspen organizat joia trecută la Washington. Cu acel prilej, Generalul Mark Milley, şeful Comitetul reunit al şefilor de stat major din armata SUA, a vorbit despre unicitatea provocării pe care o constituie China, odată cu creşterea substanţială a capacităţii de a depăşi SUA în domeniul capacităţilor cibernetice şi spaţiului.:

"Asistăm la una dintre cele mai ample schimbări în cadrul puterii geopolitice văzută vreodată în istoria omenirii...schimbare care are loc odată cu modificare profundă a caracteristicilor războiului: precedenta schimbare, în perioada dintre cele două Războaie Mondiale, a însemnat apariţia avioanelor, mecanizarea şi radioul. Azi, e vorba despre roboţi, inteligenţă arfificială şi o gamă foarte largă de alte tehnologii...Dacă noi, cei din armata SUA nu ne vom schimba fundamental, atunci în 10-20 de ani ne vom afla în zona pierzătoare a conflictului".

În paralel cu refacerea hărţilor de putere în lume, începând de azi, China începe să-şi prezinte public gândirea despre propria hartă de putere.În jurul căreia sau împotriva căreia urmează să se articuleze ofertele pentru viitoarele relaii internaţionale ale Imperiului Celest şi, mai ales, dacă ceea ce se aude se va dovedi şi real, confirmarea unor spectaculoase linii de alianţe politice, militare şi, în primul rând, economice, bazate pe enormele rezerve deţinute în continuare de Banca Centrală a Chinei. 

Merită urmărit ce se petrece acum la Beijing.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite