Kîrgîzstanul fierbe: trei poli de putere şi ciocniri între protestatari şi grupuri de autoapărare. Sediul unei companii miniere, invadat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Consiliul de Coordonare a Poporului, alcătuit din mai multe componente ale opoziţiei din Kîrgîzstan, a anunţat miercuri că îşi asumă toate puterile. Prima sa decizie a fost dizolvarea Parlamentului, informează Reuters.

Susţinătorii opoziţiei, dintre care o parte militează pentru un transfer al puterii pe cale constituţională, au ocupat marţi majoritatea clădirilor guvernamentale după invalidarea rezultatelor alegerilor legislative desfăşurate duminică. Totuşi, preşedintele Sooronbai Jeenbekov rămâne în continuare oficial în funcţie.

Marţi seara, Parlamentul a acceptat numirea lui Sadir Japarov în postul de prim-ministru, dar o mulţime furioasă a invadat hotelul în care acesta şi-a găsit adăpost după eliberarea din închisoare. Opozantul a fost nevoit să fugă, potrivit presei locale.

Într-o alocuţiune difuzată în cursul nopţii de marţi spre miercuri, Japarov a propus reformarea Constituţiei înainte de organizarea, în două - trei luni, de noi alegeri prezidenţiale şi legislative. El a recunoscut, totuşi, că nu are parte de sprijinul Consiliului de Coordonare a Poporului.

Noi ciocniri au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Bişkek între susţinătorii opoziţiei şi grupuri de autoapărare, transmite-ul site-ul local de ştiri 24.kg.

Locuitorii capitalei, care au avut de-a face cu două revolte după obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, şi anume în 2005 şi în 2010, au format miliţii pentru a da o mână de ajutor poliţiei.

Potrivit site-ului Akipress, care citează forţele de ordine, calmul a revenit miercuri dimineaţă la Bişkek, dar agenţia rusă de presă TASS şi 24.kg au anunţat că sediul companiei miniere Kumtor Gold, filială a grupului canadian Centera Gold, a fost la rândul său invadat de protestatari.

Tulburările au început luni odată cu anunţarea primelor rezultate ale alegerilor legislative, care dădeau două parte tradiţionale, dintre care unul al şefului statului, în frunte. Aceste rezultate au fost invalidate a doua zi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite