Kim Jong-un vorbeşte pentru prima dată despre executarea unchiului său: „eliminarea gunoiului facţionar” a dus la consolidarea partidului

Kim Jong-un
vorbeşte pentru prima dată despre executarea unchiului său: „eliminarea gunoiului facţionar” a dus la consolidarea partidului

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, în timpul discursului de Anul Noul, când a făcut prima referire publică la executarea unchiului său FOTO Reuters

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un a vorbit, miercuri, de „eliminarea gunoiului facţionar”, fiind pentru prima dată când face referire în mediul public la acest lucru, de la executarea unchiului său, Jang Song-thaek.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul a precizat că „eliminarea gunoiului facţionar” din interiorul Partidului Muncitoresc a dus la întărirea unităţii statului de 100 de ori, făcând astfel referire la executarea lui Jang Song-thaek, unchiul său şi mâna lui dreaptă de la preluarea puterii în decembrie 2011, după moartea fostului lider - tatăl său, Kim Jong-il.

Folosind vocabularul clasic, de inspiraţie leninistă, Kim Jong-un a vorbit de elementele care luptă „împotriva partidului”, sunt „antirevoluţionare”, acestea complotând împotriva sistemului din statul pe care-l conduce.

Eliminarea celor din anturajul lui Jang Song-thaek a dus la „consolidarea unităţii partidului”, ceea ce a însemnat îndepărtarea de posibile acţiune care ar duce slăbi partidul de guvernământ, informează BBC.  

Anunţul oficial privind execuţia lui Song-thaek a fost făcut pe 13 decembrie, din acel moment începând şi persecutarea celor apropiaţi de persoană „acuzată de acte de trădare”. Unchiul liderului de la Phenian era considerat a doua persoană ca importanţă în structura de partid.

Analiştii din sfera relaţiilor internaţionale au părerile împărţite privind interpretarea epurării unchiului Song-thaek şi a anturajului din jurul acestuia, o posibilă explicaţie fiind aceea că actualul lider nord-coreean vrea să deţină puterea absolută, la fel ca predecesorii săi, susţin cei de la „The Globe and Mail”.

Liderul de la Phenian a ameninţat şi State Unite că o posibilă ofensivă în teritoriile apropiate de Coreea de Nord sau în acest stat ar putea duce la un posibil „dezastru nuclear”, precizând că el nu „va implora administraţia de la Washington pentru a asigura pacea ţării sale”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: