UPDATE VIDEO Kim şi Trump au sosit la Singapore pentru un summit istoric. Doi reprezentanţi ai presei sud-coreene, expulzaţi după ce au pătruns ilegal în reşedinţa ambasadorului Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un
Liderul nord-coreean Kim Jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump au sosit, duminică, în Singapore, pentru a participa, marţi, la un summit istoric privind denucearizarea Peninsului Coreea, a informat presa locală.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit, duminică,  primul, în Singapore, la bordul unui zbor Air China, care a aterizat la ora 14.38 (9.38 GMT). De aici a fost condus la hotelul St Regis, unde delegaţia sa a fost cazată, a relatat Channel NewsAsia.

Trump a venit câteva ore mai târziu din Quebec, unde a participat la summitul G7 împreună cu alţi lideri mondiali. Cei doi lideri au  întâlniri separate, astăzi şi mâine, cu premierul ţării gazdă, Lee Hsien Loong.

Aeronava Air Force One a aterizat la Baza Aeriană Paya Lebar, la ora locală 20.20.

Preşedintele SUA a fost întâmpinat de ministrul singaporez de Externe Vivian Balakrishnan şi de alţi demnitari.

 Balakrishnan l-a întâmpinat în urmă cu câteva ore şi pe nord-coreeanul Kim Jong Un.

Summit-ul Donald Trump – Kim Jong Un va avea loc, marţi, pe Insula Sentosa.

Summitul Trump-Kim, care va avea loc la hotelul Capella, marţi dimineaţă, va marca prima întâlnire dintre liderul nord-coreean şi un preşedinte american în exerciţiu. 

Întrevederea Donald Trump - Kim Jong-un va costa 20 milioane dolari

 Costurile organizării întrevederii între liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, şi preşedintele SUA, Donald Trump, în Singapore se vor ridica la peste 20 milioane dolari singaporezi (15 milioane dolari americani), anunţă publicaţia Straits Times, citându-l pe prim-ministrul singaporez, Lee Hsien Loong.

Lee Hsien Loong a menţionat că aceste cheltuieli reprezintă o contribuţie a ţării sale în dialogul international şi corespunde intereselor Singapore.

"Suntem gata să suportăm aceste cheltuieli", a declarat premierul Singapore, fiind citat de publicaţie. El a mai adăugat că peste o jumătate din sumă constă în cheltuielile pentru asigurarea securităţii.

Lee Hsien Loong a adăugat că summitul este în avantajul Singapore: "Acest lucru atrage atenţia comunităţii internaţionale. Faptul că ţara noastră a fost aleasă în calitate de loc pentru o astfel de întrevedere — nu am solicitat, ni s-a solicitat nouă, iar noi am acceptat — vorbeşte mult despre relaţiile Singapore cu alte state, cu SUA, cu Coreea de Nord, precum şi despre poziţia noastră în comunitatea internaţională", a declarat premierul.

 Sursele din Ministerul Comunicaţiilor şi Informaţiilor au comunicat că organizarea activităţii a peste 2500 de reprezentanţi ai presei străine, inclusiv înfiinţarea unui centru media, va costa peste cinci milioane de dolari, iar o parte din această sumă va fi compensată.

Denuclearizare, în schimbul relaxării sancţiunilor

Discuţiile se vor concentra pe obţinerea unui acord privind denuclearizarea Coreii de Nord în schimbul relaxării sancţiunilor economice şi diplomatice.

Trump a părut încrezător în ce priveşte discuţiile cu Kim, scriind pe Twitter sâmbătă, după ce a plecat de la summitul G7 din Canada, că întâlnirea reprezintă o şansă să se obţină „un rezultat cu adevărat minunat“ pentru Coreea de Nord şi lumea întreagă.

În conferinţa de presă dinaintea plecării sale de la summitul G7 din Canada, Trump a dat asigurări că îşi va da seama „din primul minut“ al întâlnirii cu Kim Jong Un dacă acesta are intenţii serioase în privinţa denuclearizării şi se poate ajunge la un acord.

„Dacă voi aprecia că nu se va întâmpla astfel, nu vreau să-mi pierd timpul şi nu vreau să pierd nici timpul său“, a adăugat Trump, referindu-se la liderul nord-coreean. El a menţionat că întâlnirea va fi o „misiune de pace“.

Doi reprezentanţi ai presei sud-coreene, expulzaţi după ce au pătruns ilegal în reşedinţa ambasadorului Coreei de Nord

Doi angajaţi ai mass-media sud-coreene au fost expulzaţi după ce au fost arestaţi pentru intrare ilegală în incinta reşedinţei ambasadorului nord-coreean din Singapore, a anunţat poliţia duminică, informează France Presse.

Aproximativ 3.000 de jurnalişti au venit în oraşul-stat pentru summitul istoric programat marţi între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Singapore este renumit în menţinerea ordinii şi respectarea legii. La rândul lor, media sud-coreene sunt cunoscute pentru tenacitate.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 42 şi 45 de ani, angajaţi ai canalului Korean Broadcasting System, au fost arestaţi joi după ce au pătruns în reşedinţa ambasadorului. Ei au primit un "avertisment solemn" înainte de a fi expulzaţi sâmbătă, a anunţat poliţia la scurt timp după sosirea lui Kim Jong Un în arhipelag.

Mijloace enorme au fost desfăşurate pentru a asigura securitatea summitului. Cartiere întregi au fost aproape blocate.

Poliţia a reiterat cu această ocazie că jurnaliştii vinovaţi de încălcarea legii locale "nu vor fi acreditaţi şi, prin urmare, nu vor fi în măsură să acopere summitul dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Populară Democrată Coreeană".

În 2015, poliţia a împuşcat un bărbat care a încercat să treacă cu maşina peste o barieră lângă hotelul Sangri-La, unde avea loc o reuniune de securitate cu ministrul american al apărării la acea vreme, Ashton Carter.

Mai târziu, au fost descoperite droguri în vehicul şi autorităţile au exclus orice motivaţie teroristă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite