Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele sud-coreean la Phenian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la un summit la Phenian, a anunţat sâmbătă  Administraţia Prezidenţială a Coreei de Sud.

Invitaţia a fost transmisă de Kim Yo-jong, sora lui Kim Jong-un, care se află într-o vizită de trei zile în Coreea de Sud cu prilejul deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang.

Liderul regimului comunist de la Phenian se declară pregătit să se întâlnească „cât mai curând posibil“ cu preşedintele sud-coreean, a precizat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, citat de AFP.

Ar fi vorba de al treilea summit de acest tip, după întrevederile dintre tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, şi sud-coreenii Kim Dae-jung şi Roh Moo-hyun, în 2000 şi 2007, care au avut loc de fiecare dată la Phenian.

După luni de tăcere cu privire la participarea sa la Jocurile de la Pyeongchang, Coreea de Nord este în plină ofensivă de şarm, trimiţând sportivi, artişti, celelbrele pom-pom girls şi o delegaţie la nivel înalt, notează AFP.

Moon Jae-in a luat masa sâmbătă cu şeful statului sud-coreean, Kim Yong-nam, care deţine un rol ceremonial, dar şi cu Kim Yo-jong.

„Reprezentanta specială Kim Yo-jong a predat o scrisoare personală“ a fratelui său în care acesta „îşi exprimă dorinţa de a ameliora relaţiile intercoreene“, a subliniat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale a Coreei de Sud.

Moon Jae-in este invitat să vină în Nord „în momentul în care îi va conveni cel mai bine“.

Preşedintele sud-coreean, care militează pentru reluarea dialogului cu Phenianul, nu a acceptat imediat invitaţia. El a condiţionat deplasarea sa în Nord de crearea „bunelor condiţii“. De asemenea, a invitat regimul de la Phenian să caute dialogul cu administraţia de la Washington, transmite AFP.

Kim Yo-jong este primul membru al dinastiei conducătoare comuniste din Nord care a păşit pe teritoriul marelui rival de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite