Kim Jong-un ar intenţiona să implementeze în Coreea de Nord reforme economice inspirate din modelul chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un Foto: AFP/KCNA
Kim Jong-un Foto: AFP/KCNA

Promisiunea liderului de la Phenian Kim Jong-un de a lucra la „construcţia economică socialistă“ din izolata sa ţară ar putea anunţa reforme inspirate din modelul chinez, potrivit unui analist citat de France-Presse. Totuşi, spune el, liderul nord-coreean nu va face niciodată o declaraţie explicită în acest sens.

În discursul său din data de 21 aprilie în care a anunţat că ţara sa şi-a încheiat dezvoltarea arsenalului nuclear şi că nu mai sunt necesare teste balistice sau nucleare, Kim a afirmat şi că „noua linie strategică“ a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord va consta în „construcţia economică socialistă“. Iar această expresie a fost folosită de 56 de ori în relatarea agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA cu privire la declaraţiile lui Kim Jong-un. 

AFP aminteşte că, la un moment dat, după Războiul Intercoreean, Nordul era mai bogat decât Sudul, în contextul în care a beneficiat de strategia Japoniei colonizatoare de a concentra în această zonă dezvoltarea industrială a peninsulei, având în vedere că acolo existau mai multe resurse minerale.

Însă lucrurile s-au schimbat în timp, în condiţiile în care economia de stat nord-coreeană a fost gestionată defectuos timp de decenii, iar Uniunea Sovietică a intrat în agonie. 

Totuşi, lucrurile par să se fi îmbunătăţit oarecum de la venirea la putere, la sfârşitul lui 2011, a lui Kim Kong-un, în 2016, economia nord-coreeană cunoscând cea mai puternică expansiune a sa în decurs de 17 ani, potrivit unei evaluări a băncii centrale sud-coreene. Dar această tendinţă ar putea fi afectată de intensificarea sancţiunilor internaţionale.

În acest context, afirmă analistul Andrei Lankov de la Korea Risk Group, Kim ar intenţiona să implementeze „un program economic în stil chinez“. Acesta ar consta în „reforme economice ce nu vor fi numite reforme economice“, a adăugat Lankov.

De altfel, Kim Jong-un are în apropiere (în Vietnam şi în China) două exemple de partide comuniste care care au îmbrăţişat capitalismul fără a pune în pericol modelul partidului-unic. Ba chiar aceste partide şi-au consolidat poziţia, întrucât au oferit populaţiei o prosperitate mai mare.

Totuşi, la nivel public, Kim Jong-un nu va da curs unui astfel de demers. La congresul partidului din 2016, primul în 36 de ani, el a denunţat „vântul murdar al libertăţii burgheze, al «reformei» şi al «deschiderii» care suflă în vecinătatea noastră“. Dar, în acelaşi timp, a făcut schimbări.

Bunăoară, administratorii unor fabrici nord-coreene au afirmat pentru AFP că, odată ce îndeplinesc cotele fixate de stat, sunt liberi să achiziţioneze şi să vândă la preţuri negociate cu furnizorii şi clienţii. Totodată, companiile de stat pot investi în alte sectoare de activitate prin intermediul subsidiarelor. Iar compania naţională de transport aerian Air Koryo a intrat în afaceri cu băuturi fără alcool şi cu taxiuri.

Şi situaţia din agricultură s-a schimbat, unii membri ai cooperativelor publice putând să cultive şi pe propria parcelă, iar apoi să vândă produsele pe o piaţă teoretic ilegală, dare care există în toate oraşele nord-coreene.

Dar chiar şi aşa, Nordul este departe de a produce hrană în cantităţi suficiente pentru populaţia sa.  Aşa că, potrivit lui Lankov, Phenianul îşi va spori investiţiile în diverse infrastructuri, iar reformele ar urma să includă o autonomie mai mare pentru companiile publice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite