Kim Jong-un a dezvăluit de ce are nevoie de arme nucleare. Cine sunt cei trei artizani ai programului nuclear nord-coreean INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord trebuie să se înarmeze cu avantaj pentru a fi capabilă să „riposteze cu o lovitură nucleară la care SUA nu vor putea rezista”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap.

„ Este necesar să continuăm şi să ameliorăm progresiv calitatea puterii noastre militare pentru a putea riposta cu o lovitură nucleară la care Statele Unite nu vor putea rezista”, a declarat Kim Jong-un, adăugând că ţara sa a finalizat, practic, crearea forţelor sale nucleare, potrivit agenţia sud-coreeană Yonhap .

Kim Jong-un a mai subliniat, potrivit Yonhap, că obiectivul Coreei de Nord este de a ajunge la un echilibru de forţe cu Statele Unitepentru a determina Washingtonul să abandoneze posibilitatea unei soluţii militare în rezolvarea problemelor.

„Trebuie să demonstrăm în mod clar marii puteri a şovinilor modul în care statul nostru îşi atinge obiectivul de a-şi completa forţele nucleare în ciuda unor sancţiuni fără precedent“, a subliniat Kim Jong-un.

Coreea de Nord a confirmat că a efectuat vineri o lansare a unei rachete balistice Hwasong-12. Aceasta a survolat Japonia şi a atins o altitudine de 800 de kilometri şi a parcurs 3700 de kilometri, după care a căzut la 2000 de insula japoneză Hokkaido. 

Presa a reuşit să afle identitatea celor trei „preferaţi” ai lui Kim Jong Un, care au apărut în ultimul timp  în înregistrările şi fotografiile oficiale din media nord-coreeană ce promovează testele cu rachte ale Phenianului. Aceştia sunt: Ri Pyong Chol, fost general al forţelor aeriene, Kim Jong Sik, un om de ştiinţă veteran în ştiinţa rachetelor, şi Jang Chang Ha, directorul unui centru de producere şi distribuire a armelor.

Comportamentul lor este cu totul diferit faţă de cel al celorlaltor slujitori de top ai liderului nord-coreean, care se apleacă şi pun mâna la gură atunci când îi vorbesc acestuia din urmă. Ba chiar doi dintre ei au zburat alături de Kim Jong-un în aviolul lui privat, lucru care nu s-a mai întâmplat cu mulţi alţi oficiali ai statului. 

Trio-ul este indispensabil dezvoltării nucleare rapide a Coreei de Nord.

„Kim Jong-un preferă să îi ţină pe aceşti tehnocraţi sub aripa sa, astfel încât el să-i poată contacta direct şi să îi zorească să se mişte mai repede. Faptul că nu se mai încurcă cu birocraţia arată disperarea sa în ceea ce priveşte dezvoltarea nucleară”, a spus An Chan-il, un fost ofiţei militar nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud şi conduce un think tank în Seoul. 

Kim Jong Sik şi Jang Chang Ha nu provin din familii de elită, aşa cum se întâmplă în cazul marilor figuri aflate în fruntea Coreei de Nord. Sursele spun că Ri Pyong Chol a fost, în schimb, şcolit la una dintre cele mai renumite şcoli din peninsulă. 

Ri Pyong Chol a studiat o perioadă în Rusia şi promovat atunci când Kim Jong Un a început să câştige popularitate, la finalul anilor 2000.  Kim Jong Sik l-a dus pe liderul nord-coreean în camera de control a agenţiei spaţiale oficiale a Coreei de Nord, chiar înainte de lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune în luna februarie a acestui an.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite