Kim Jong-un, pe un cal alb, pe muntele sacru Paektu. Ce a dorit să transmită propaganda nord-coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un este într-o ofensivă de şarm în rândul supuşilor. Presa nord-coreană a difuzat imagini cu dictatorul de la Phenian călare pe un cal alb, pe muntele sacru al nord-coreenilor, după căderea primei zăpezi.

Fotografiile difuzate, miercuri, de agenţia oficială nord-coreeană KCNA îl arată pe Kim Jong-un gonind pe spatele unui cal alb, pe muntele înzăpezit sau trecând printre copacii încărcaţi de nea. 

 Nu este pentru prima oară când Kim a escaladat vârsful de 2.750 de metri, iar  analiştii spun că astfel de gesturi au fost făcute înaintea unor anunţuri majore.

”Călătoria sa călare pe muntele Paektu este un eveniment de mare importanţă în istoria revoluţiei coreene”, a relatat miercuri KCNA.

”Stând călare în vârful Paektu a rememorat cu profundă emoţie drumul anevoios parcurs pentru marea cauză de a construi cea mai puternică ţară, cu o credinţă şi o voinţă la fel de puternice ca muntele Paektu", potrivit articolului.

În 2017, Kim a vizitat muntele cu câteva săptămâni înainte de discursul său anual, în care a sugerat o dezgheţare a relaţiilor diplomatice cu Coreea de Sud.

Nimic nu evocă o imagine a puterii ca un lider călare pe un armăsar alb, înfruntând prima zăpadă în timp ce galopează într-unul dintre cele mai sacre locuri din peninsula coreeană.

Aceasta ar putea fi o încercare de a proiecta puterea şi autoritatea ”liniei de sânge Paektu”, a familiei Kim. O reamintire nu prea subtilă pentru nord-coreeni a puterii liderului lor şi a priceperii sale la călărie.

Articolul face însă şi referiri mai importante, oficialii din apropierea lui Kim fiind convinşi că ”va avea loc o operaţiune importantă care va uimi lumea”.

Vizitele anterioare ale liderului Kim pe muntele Paektu au avut loc înaintea unor decizii importante.

Există speculaţii că de această dată Kim ar putea să îşi regândească promisiunea de a se abţine de la testarea unor rachete cu rază lungă de acţiune şi a armelor nucleare. Discuţiile cu Statele Unite sunt în prezent blocate, iar Donald Trump este distras de alte probleme interne şi externe.

Liderul nord-coreean ar putea profita de aerul de munte pentru a analiza modalităţi de atratere a atenţiei administraţiei Trump.

Phenianul a primit termen din partea SUA până la sfârşitul acestui an pentru a încheia un acord pentru denuclearizare. Kim a cerut însă în mod repetat o relaxare a sancţiunilor înainte de a lua măsuri de oprire a programului nuclear, dar deocamdată nu a reuşit să convingă Washingtonul.

Dar nu a fost o călătorie obişnuită la munte - potrivit KCNA, Kim a vrut să admire prima zăpadă pe Muntele Paektu, unul dintre cele mai importante situri culturale şi geologice ale ţării.

Muntele Paektu este o piesă importantă în arsenalul propagandei din Coreea de Nord. Paektu, un vulcan încă activ, este punctul cel mai înalt al peninsulei coreene. Conform legendei, este locul de naştere al lui Dangun, fondatorul mitic al primului regat coreean în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

Imagine indisponibilă

În timpul discuţiilor de pace de anul trecut, Kim l-a luat pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in pe muntele simbol, făcând din Moon primul prim-preşedinte sud-coreean care a vizitat vârful.

Această ultimă plimbare vine pe fondul tensiunilor din peninsulă. Coreea de Nord a lansat un nou tip de rachetă balistică de pe un submarin la începutul acestei luni.

Imagine indisponibilă

 Vulcanul, cu o înălţime maximă de 2.744 de metri, este considerat drept sacru de către toţi coreenii deoarece, potrivit AFP, este văzut ca locul de naştere al lui Dangun, fondatorul legendar al regatului coreean.

După biografiile oficiale nord-coreene, acelaşi munte este de asemenea locul în care Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong Un şi cel care a întemeiat Coreea de Nord, a condus rezistenţa contra colonizatorului japonez care a ocupat peninsula între 1910 şi 1945.

Când liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a urcat pe Muntele vulcanic Paektu, de la graniţa dintre Coreea de Nord şi China, ca să celebreze ultimul test cu rachetă balistică intercontinentală, viscolul s-a oprit subit, făcând loc unei atmosfere însorite „fără precedent”, a declarat conducerea nord-coreeană într-un comunicat publicat în ziarul regimului, Rodong Sinmun, potrivit USA Today.

Imagine indisponibilă

„Muntele Paektu a dezvăluit peisaje încântătoare cu piscuri magice şi un soare orbitor. Comandantul nostru strălucit poate controla vremea”, au transmis oficialii de la Phenian.

Ziarul Rodong Sinmun relatează şi despre o „revelaţie” mai „veche” a lui Kim Jong-un: „Într-o postură impresionantă pe vârful Janggun, respectatul Lider Suprem a aruncat o privire familiară dealurilor ameţitoare şi oceanului de copaci, remintindu-şi de zilele pline de emoţie în care a realizat marea cauză istorică de a finaliza forţa nucleară a statului”.

În aceeaşi logică de „parabolă” propagandistică, şi tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, susţinea că în ziua naşterii sale într-o bază militară secretă de pe acelaşi munte, cerul s-a umplut de bolta unui „curcubeu dublu”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite