Kim Jong-un, ales secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea. De ce a renunţat la titulatura de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor din Corea (WPK unic), al cărui preşedinte era până acum - o schimbare de titulatură simbolică, vizând să-i consolideze puterea, potrivit analiştilor, relatează AFP.

Coreea de Nord, dur afectată de sancţiunile internaţionale şi mai izolată ca niciodată din cauza pandemiei noului coronavirus, se confruntă cu imense dificultăţi economice.

Numărul unui nord-coreean a fost ales duminică „în unanimitate” secretar general al partidului unic, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

În urmă cu cinci ani, la ultimul congres WPK, Kim a fost ales preşedinte al partidului.

Experţi prezentau atunci această alegere drept o ocazie de aşezare a statutului de lider, care a moştenit puterea în urma decesului tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.

Al 8-lea Congres, dechis la 5 ianuarie, a restabilit funcţia de secretar general - abandonată în 2016 - şi a modificat titulatura.

„Ansamblul delegaţilor şi-a exprimat susţinerea deplină printr-o salvă de aplauze”, a anunţat KCNA.

Această schimbare de titulatură intervine în contextul în care Kim s-a angajat miercuri să consolideze capacităţile de apărare ale ţării sale - o putere nucleară. Într-o declaraţie provocatoare, el a afirmat că Statele Unite sunt „cel mai mare inamic” al ţării sale.

„Imagine nouă”

Congresul a fost totodată ocazia ca Kim să constate eşecul politicii sale economice, recunoscând că „aproape toate sectoarele” nu şi-au atins obiectivele.

Potrivit unor experţi, aceste titluri şi funcţii noi au o valoare larg simbolică.

Este un „alt mod de a recunoaşte în mod indirect faptul că planurile lansate în 2016 - inclusiv noul sistem cu un preşedinte - nu au funcţionat cu adevărat”, comentează Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Institutul Mondial de Studii Nord-coreene cu sediul la Seul.

„Domnul Kim voia să-şi facă o nouă imagine, diferită de cea a tatăţui său - devenind «preşedinte» -, dar se pare că simte nevoia să-şi sublinieze legătura cu tatăl său pentru a-şi consolida leadershipul în aceste vremuri dificile”, explică el.

Tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il a rămas secretarul general etern al partidului, iar bunicul său, Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord, care a murit în 1994, a rămas preşedintele etern al ţării.

Marea adunare a partidului unic, Congresul este menit să consolideze autoritatea regimului şi să anunţe schimbări la nivelul orientării politice sau alegerii elitelor.

Defilare militară?

Un nou Birou Politic a fost, de asemenea, numit - din care nu face parte Kim Yo-jong, sora şi consiliera lui Kim.

Ea nu apare nici pe lista personalor numite în Comitetul Central al partidului, în care era până acum membră supleantă, ceea ce pare să  constituie un revers pentru cea care a reuşit să se impună drept una dintre cele mai puternice personalităţi ale acestui regim izolat.

Analişti afirmă că Nordul a profitat de acest congres pentru a transmite un mesaj de sidare noului preşedinte american Joe Biden, însă dând dovadă de prudenţă în urma unei relaţii tumultuoase între Kim şi Donald Trump, preşedintele american în exerciţiu.

Acest congres a fost de asemenea ocazia ca Phenianul să organizeze o defilare militară.

Armata sud-coreeană a anunţat că a detectat semne care sugerează că o paradă a avurt loc duminică seara. Ea nu era însă în măsură să spună dacă era vorba despre „evenimentul însuşi sau o repetiţie”.

În octombrie, o imensă defilare a fost organizată cu ocazia marcării a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor din Coreea. O uriaşă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a fost dezvăluită atunci.

Luni, în discursul său de Anul Nou, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a jucat un rol crucial în procesul negocierilor între Kim şi Trump, a anunţat că Seulul va profita de schimbarea administraţiei la Washington pentru a realiza „o mare schimbare” în negocierile intercoreene şi între Washington şi Phenian, care se află în impas.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite