Junta din Myanmar a catalogat Guvernul de Unitate Naţională drept grup terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestarii din Myanmar. Sursă foto: EPA
Protestarii din Myanmar. Sursă foto: EPA

Conducătorii militari ai Myanmarului au catalogat Guvernul de Unitate Naţională şi l-a acuzat de atacuri cu bombă, incendieri şi crime, a anunţat presa de stat, potrivit Reuters.

Armata din Myanmar are probleme în ceea ce priveşte impunerea ordinii de când a preluat puterea, la 1 februarie, şi de când Aung San Suu Kyi, liderul ales, a fost arestată.

Zilnic au loc atacuri cu bombă şi s-au format miliţii locale împotriva armatei, în timp ce manifestanţii anti-juntă nu au încetat să protesteze în ţară şi greve ale opozanţilor juntei au paralizat economia naţională.

Guvernul de Unitate Naţională (NUG), format luna trecut de către lideri politici, inclusiv membri ai Parlamentului care au fost înlăturaţi, susţine că are autoritate politică legitimă şi a cerut recunoaşterea internaţională. La rândul său, NUG susţine că armata este o forţă teroristă. Guvernul de Unitate Naţională a anunţat în această săptămână că va înfiinţa o Forţă de Apărare a Poporului.

„Acţiunile lor au cauzat mult terorism în multe locuri. Au fost bombe, incendii, crime şi ameninţări de distrugere a mecanismului administrativ al guvernului”, a precizat televiziunea MRTV.

NUG intră astfel sub incidenţa legii antiterorism, conform căreia sunt intersize atât apartenenţa la grup cât şi orice contact cu grupul. Junta şi-a acuzat anterior opozanţii de trădare.

Sâmbătă, numeroşi protestatari au mărşăluit în zeci de locuri în Myanmar. Cel puţin 774 de civili au fost ucişi de forţele de ordine şi 3.778 de civili au fost reţinuţi, potrivit activiştilor de la Asociaţia pentru Prizonieri Politici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite