Jihadul ajunge în China. Autorităţile chineze au arestat 139 de extremişti care instigau la „războiul sfânt”

Jihadul ajunge în China. Autorităţile chineze au arestat 139 de extremişti care instigau la „războiul sfânt”

Autorităţile chineze au arestat 139 de persoane acuzate de disiminare de mesaje religioase extremiste

Poliţiştii din Xinjiang au arestat 139 de persoane care promovau jihadismul în urma mai multor incidente violente legate de extremiştii islamişti, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile chineze au atras atenţia asupra tendinţei îngrijorătoare de creştere a grupărilor religioase radicale din regiunea vestică a ţării, apropiată de graniţa cu Kazahstanul, unde puternicul grup minoritar de musulmani Uighur. 

Beijingul a anunţat că au avut loc mai multe incidente violente legate de acest grup, însă informaţia este strict controlată de autorităţi, în timp ce minoritatea etnică susţine că este discriminată pe motive religioase şi culturale, potrivit AFP. 

Poliţia din Xinjiang „a rezolvat un număr în creştere de cazuri în care indivizi au postat sau au căutat conţinut cu caracter religios extremist pe internet”, anunţă cotidianul oficial „China Daily”, citând o sursă neidentificată din Xinjiang. 

Astfel, în lunile iulie şi august, 139 de persoane au fost arestate pentru „diseminarea mesajelor religioase extremiste, inclusiv chemarea la jihad”, transmite ziarul oficial al regimului comunist. 

Unul dintre bărbaţii arestaţi a fost reţinut pentru că a publicat pe internet conţinut echivalent cu 2GB, reprezentând cărţi în format electronic despre secesiune, iar informaţiile au fost citite de 30.000 de ori, potrivit „Global Times”. 

Dilshat Rexit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uighur, pe care Beijingul îl cataloghează drept grup separatist, susţine că acuzaţiile reprezintă „o distorsionare totală a adevărului” cu scopul de a restricţiona accesul etinicilor Uighur la internet. 

Toate persoanele reţinute „şi-au exprimat de-a lungul timpului nemulţumirea faţă de regimul chinez şi faţă de represiunea sistematică din zonă”, a continuat Rexit. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările