Japonia va trimite o navă de război în Orientul Mijlociu, în ciuda tensiunilor cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonia va trimite o nava militara in Orientul Mijlociu FOTO Premierul Shinzo Abe/ Getty Images
Japonia va trimite o nava militara in Orientul Mijlociu FOTO Premierul Shinzo Abe/ Getty Images

Japonia îşi va respecta planul anterior de a trimite o navă militară în Orientul Mijlociu, în ciuda riscurilor crescânde din regiune, după ce Donald Trump a avertizat Iranul de represalii dure dacă Teheranul va încerca să se răzbune pentru uciderea generalului Qassem Soleimani.

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe, a cărui ţară are o alianţă militară cu SUA şi relaţii bune cu Iranul, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de luni, că Tokyo este profund îngrijorat de tensiunile în creştere dintre Washington şi Teheran. Acestea sunt primele comentarii ale lui Abe de când a avut loc atacul şi au fost făcute la câteva ore după ce Iranul a spus că va abandona limitele privind îmbogăţirea uraniului, abandonând complet acordul nuclear de la Viena, încheiat în 2015, potrivit Bloomberg.

„O continuare a escaladării ar trebui să fie evitată”, a subliniat Abe, în Ise, Japonia, adăugând că plănuieşte să continue cu planul de a trimite forţe de autoapărare pentru a aduna informaţii care să ajute la protejarea transporturilor japoneze în Orientul Mijlociu. „Fac apel la toţi cei implicaţi să facă toate eforturile diplomatice posibile pentru a calma tensiunile”.

Cabinetul japonez a aprobat, pe 27 decembrie, desfăşurarea unei nave a Forţelor japoneze de autoapărare (SDF) în apele din jurul Orientului mijlociu, pentru o misiune de adunare de informaţii. Nu a fost hotărâtă o dată oficială pentru când nava de război ar trebui să ajungă în regiune. Oficialii japonezi au spus în mod repetat că acţiunea va fi separată de operaţiunile conduse de americani, din zonă, la care secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a invitat Japonia să participe.

Opinia publică din Japonia este divizată în ceea ce priveşte această desfăşurare, un sondaj al ziarului Asahi, efectuat în perioada 21-22 decembrie arătând că 37 la sută dintre respondenţi sunt de acord cu misiunea şii 44 la sută sunt împotriva ei. Un alt sondaj efectuat de publicaţia Nikkei, luna trecută, arată că 49 la sută dintre participanţi sunt în favoarea acţiunii iar 38 la sută împotriva ei.

Abe a încercat să menţină legături apropiate cu Iranul, în ciuda conflictului Teheranului cu SUA – singurul aliat militar al Japoniei. Deşi a susţinut acordul nuclear cu Iranul, Japonia a respectat şi sancţiunile, oprind importurile de petrol din ţară, potrivit datelor guvernamentale.

În 2019, Abe a devenit primul premier japonez în funcţie care a vizitat Iranul, în ultimii 40 de ani. În decembrie, Hassan Rohani a devenit primul preşedinte care a vizitat Tokyo în ultimii 19 ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite