Japonia mai face un pas spre renunţarea la politica pacifistă. Armata sa va fi dotată cu rachete de croazieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racheta de croazieră de tip JASSM FOTO EPA/PAP
Racheta de croazieră de tip JASSM FOTO EPA/PAP

Japonia vrea să achiziţioneze rachete ofensive de tip aer-sol, cu scopul de a contracara ameninţarea militară nord-coreeană, a declarat vineri ministrul său al Apărării, un proiect susceptibil să ridice întrebări cu privire la politica pacifistă a acestei ţări din Asia de Est.

Itsunori Onodera a precizat că ministerul său intenţionează să ceară un buget special în anul bugetar care începe în aprilie 2018, cu scopul de a cumpăra rachete cu rază lungă de acţiune care să fie desfăşurate pe avioane de vânătoare.

Potrivit presei japoneze, ministrul ar vrea să achiziţioneze de la societăţi americane rachete de croazieră de tip JASSM şi LRASM, cu o rază de acţiune de 900 de kilometri, transmite AFP, potrivit news.ro.

El preconizează de asemenea să procure rachete de tip Joint Strike, cu o rază de acţiune de 500 de kilometri, de la grupul norvegian Kongsberg Defence and Aerospace, potrivit unor informaţii de presă.

Aceste planuri ar urma să provoace o controversă, în contextul în care Tokyo a păstrat, după război, o politică defensivă, conform Constituţiei sale pacifiste, care-i interzice să folosească forţa ca mijloc de rezolvare a unor diferende internaţionale.

Aceste rachete sunt menite „să ne permită să înfruntăm adversarul dintr-un loc situat în afara razei ameninţării“, a declarat ministrul pentru presă.

Politica militară a Japoniei se limitează la autoapărare, iar apărarea ţării depinde de Statele Unite, în cadrul unei alianţe nipono-americane de securitate.

Testele de rachetă ale Coreei de Nord reprezintă o „ameninţare iminentă“ la adresa Japoniei, au apreciat luni senatorii japonezi, iar premierul Shinzo Abe a declarat că dialogul cu Phenianul „nu are sens“.

Camera superioară a Parlamentului japonez a adoptat luni în unanimitate o rezoluţie în semn de protest faţă de ultimul test de rachetă intercontinentală al Coreei de Nord.

Îndemnul Washingtonului, săptămâna trecută, la întreruperea oricăror relaţii comerciale şi diplomatice cu Coreea de Nord a fost respins de către Moscova şi Beijing, susţinătoarele unor negocieri cu Phenianul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite