Jamsetji Tata, „un om de oţel” dedicat progresului societăţii indiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC prezintă o scurtă biografie a celebrului afacerist Jamsetji Tata, indianul care a reuşit să pună bazele unui adevărat imperiu economic în care nu a urmărit doar câştigul personal, ci şi progresul societăţii.

„Tata, compania indiană care deţine Tetley Tea and Jaguar Land Rover, se mândreşte cu etica sa – 66% din afacere este controlată de organizaţii de caritate. Caracterul său unic a fost modelat de pasiunile fondatorului său, Jamsetji Tat şi succesorii săi”. Acestea sunt frazele de început ale materialului scris de jurnaliştii BBC Zareer Masani şi Vibeke Venema.

Jamsetiji s-a născut în 1839 într-o familie de parsi. Mulţi dintre înaintaşii săi au fost preoţi zoroastrieni. A făcut avere prin negoţul cu bumbac, ceai, cupru, alamă, chiar şi opiu. A călătorit mult şi era fascinat de noile invenţii.

În timpul unei excursii în Marea Britanie, el a văzut potenţialul fabricilor de bumbac din Lancashire. A realizat că India ar putea concura cu stăpânii săi coloniali şi în 1877 a înfiinţat una din primele fabrici de textile din ţară. „Empress Mills” şi-a deschis uşile în aceeaşi zi în care regina Victoria a fost încoronată ca împărăteasă a Indiei.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, omul de afaceri Jamsetji Tata a intrat în unul din cele mai scumpe hoteluri din Mumbai, dar, după cum spune ceea ce e considerată o povestea motivaţională, i s-a spus să plece din cauza culorii pielii sale.

Legenda spune că a fost atât de furios încât a decis să-şi construiască propriul hotel, unul bine cotat care să primească şi oaspeţii indieni.

Aşadar, în 1903, hotelul Taj Mahal Palace şi-a deschis uşile. Era prima clădire din oraşul indian care avea curent electric, fapt care a atras oaspeţi americani, germani sau englezi . Şi în prezent, acest hotel e un simbol al luxului.

Jamsetji a avut o viziune asupra succesului economic al Indiei – cuvântul Swadeshi, care se poate traduce „produs în ţara noastră”,  făcea parte din ideea de câştigare a independenţei Indiei la începutul anilor 1900.

„Ceea ce duce la progresul unei naţiuni sau comunităţi nu e atât sprijinul pentru membrii săi slabi şi neajutoraţi, ci să-i ajute să se ridice pe cei mai buni şi talentaţi, astfel încât ei să facă un serviciu important pentru ţară”, declara Tata.

Jamsetji a furnizat fonduri şi pentru înfiinţarea Institutului Indian de Ştiinţă de la Bangalore, instituţie care urma să asigure ţării asiatice ingineri şi oameni de ştiinţă.

Visul lui Tata, fabrică de oţel

Totuşi, cel mai mare vis al său a fost să construiască o fabrică de oţel, dar a murit înainte de a putea realiza acest obiectiv. Fiul său Dorab a luat acest lucru drept o provocare şi când „Tata Steel” a început producţia în 1907, India a devenit prima ţară din Asia, cu o mare fabrică de oţel.

Un oficial britanic, sceptică în ceea ce priveşte fabrica de oţel indiana, glumea spunând că va mânca fiecare tonă de oţel produsă, însă când I Război Mondial a izbucnit, „Tata Steel” a furnizat oţel pentru extinderea reţelei de cale ferată necesară campaniei militare britanice.

Jamsetji a lăsat instrucţiuni şi pentru înfiinţarea unui oraş industrial care să asigure un minim de confort pentru muncitori. Jamshepdur a devenit acel oraş. Secretarul britanic pentru afaceri economice, Vince Cable, a vizitat oraşul industrial indian în urmă cu 50 de ani fiind impresionat de ceea ce realizaseră indienii într-o ţară aflată la începutul procesului de industrializare.

Cei din familia Tata au fost atenţi pentru acordarea treptată a diferitor drepturi pentru muncitori. În 1877 a introdus o regulă privind asigurarea unor pensii pentru foştii munciori, apoi, în 1912, ziua de lucru de opt ore, iarr în 1921 beneficii pentru femeile în perioada de sarcină sau imediat după.

El şi fii săi au lăsat moştenire o mare parte din averea lor, unor trusturi de caritate, acestea deţinând 66% din compania mamă, Tata Sons. Acest lucru a fost de impact asupra modului în care funcţionează afacerea, cu obiectvie pe termen lung, nefiind urmărite profiturile pe termen scurt. TotuşiFamilia Tata deţine în continuare 3% din acţiuni.

Deţinerea de alte firma a majorităţii acţiunilor creşte încrederea în companie, spune Jerry Rao, un analist economic din Mumbai. „Faptul că toată lumea ştie că majoritatea acţiunilor sunt deţinute de companii, nu de persoane fizice, al căror scop este propria îmbogăţire, ajută” bunul mers afacerilor, explică Rao.

Imperiu economic

De-a lungul timpului, marea companie Tata a cumpărat numeroase afaceri care s-au remarcat la nivel mondial: Tetley Tea, Corus Steel în Europa, Ritz-Carlton din Boston sau acţiuni din compania de asigurări AIG.

În 2009, Ratan, unul din urmaşii lui Tata a reuşit construcţia celei mai ieftine maşini din lume, Nano, care a putut fi scoasă pe piaţă la un preţ de 1.600 de dolari.

O medie anuală a contribuţiilor Tata Group şi Tata Trusts pentru cauze sociale e de aproape 200 de milioane de dolari.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite