Israelul sprijină crearea unui stat kurd, ca răspuns la anunţul jihadiştilor privind crearea unui „califat islamic“. Turcia s-ar putea opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marele Kurdistan FOTO institutkurde.org
Marele Kurdistan FOTO institutkurde.org

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că sprjină crearea unui stat independent kurd, luând o poziţie împotriva celei susţinute de către SUA, care ar prefera ca Irakul să rămână unit, scrie The Guardian.

Într-un discurs ţinut la un thinktank din Tel Aviv, Netanyahu a arătat că stabilirea unui stat kurd ar face parte dintr-o alianţă cu forţele moderate din regiune, după ce în ultimele săptămâni am asistat la ascensiunea jihadiştilor sunniţi sprjiniţi de către al-Qaida şi la ajutorul acordat de către Iran forţelor şiite.

Premierul a a mai spus că Israelul va fi acum obligat să menţină pe termen lung o prezenţă militară în Cisiordania, chiar dacă va fi agreat în viitor un acord de pace cu palestinienii.

De asemenea, el a mai spus că Iordania, care are de înfruntat posibilitatea extinderii conflictului sectarian din Irak pe teritoriul său, trebuie încurajată, ca şi kurzii. „Ar trebui... să sprijinim aspiraţia kurzilor pentru independenţă“, a spus oficialul. El a numit kurzii „o naţiune de luptători care a dovedit implicare politică şi sunt demni de independenţă“.

Israelul a menţinut încă din anii ’60 legături militare, de spionaj şi de afaceri cu reprezentanţii kurzilor, văzând în minoritatea kurdă un tampon împotriva populaţiilor arabe adversare ambelor tabere.

Kurzii sunt de facto independenţi, iar în urma haosului care stăpâneşte acum Irakul, şi-au extins controlul şi asupra oraşului Kirkuk, lângă care se află vaste rezerve de petrol.

Un stat independent kurd ar aduce opoziţia Turciei, care are pe teritoriul său zone mari locuite de populaţii kurde. De asemenea, nici SUA nu este de acord cu spargerea Irakului.

harta scenariu marele kurdistan


Cum ar arăta Marele Kurdistan. În acest moment, etnicii kurzi trăiesc în special în Irak şi Turcia, dar şi Siria şi Iran

Citeşte şi:

Insurgenţii sunniţi din Tikrit au respins ofensiva trupelor irakiene

Trupele irakiene au fost nevoite să se retragă la sud de oraşul Tikrit, în contextul în care insurgenţii grupului terorist Stat Islamic în Irak şi Levant au intensificat activităţile militare, anunţă surse citate de Fox News.

Irak, victimă a luptei între Iran şi Arabia Saudită pentru dominaţie regională

De data asta nu (doar) americanii-s de vină. Soarta Irakului se decide la Teheran şi Riad, nu la Bagdad, nu la Washington. Orientul Mijlociu este astăzi scena unui război prin terţi pentru dominaţie regională între Iran şi Arabia Saudită. Irakul şi Siria sunt teatre ale acestui război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite