Iran: Doi candidaţi au fost descalificaţi de la prezidenţiale

Iran: Doi candidaţi au fost descalificaţi de la prezidenţiale

Iran FOTO Reuters

Fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsandjani şi Esfandiar Rahim Mashaie, doi dintre principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale iraniene, nu au fost autorizaţi să participe la scrutinul din 14 iunie, a anunţat marţi televiziunea de stat.


Rafsandjani, în vârstă de 78 de ani, a avut două mandate între anii1989 şi 1997.  În prezent, nu face parte din lista de opt nume alese de consiliul responsabil cu validarea candidaturilor pentru alegerile din 14 iunie, informează France Presse.

Un apropiat al preşedintelui în exerciţiu Mahmud Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaie, a fost de asemenea descalificat de consiliu, potrivit televiziunii, fără a preciza însă motivele acestor excluderi.

Conservatorii au cerut descalificarea pentru cei doi candidaţi.

Candidaţii aleşi fac parte în majoritate din tabăra conservatoare, dintre care fostul şef al diplomaţiei Ali Velayati şi primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf.

Dintre cei care mai concurează pentru postul de preşedinte se numără şi Hassan Rohani, Mohammad Gharazi şi reformatorul Mohammad-Reza Aref.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: