Investigaţie The Times: Un virus similar cu COVID-19 a fost descoperit în urmă cu şapte ani şi ţinut ascuns într-un laborator din Wuhan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP (Arhiva)
Foto AFP (Arhiva)

Publicaţia britanică The Times a publicat o investigaţie din care reiese că un virus asemănător cu COVID-19 a fost descoperit de către microbiologii chinezi încă din 2013 într-o mină de cupru din regiunea Mojiang şi care a fost ţinut secret într-un laborator din Wuhan.

În mina de cupru, plină de lilieci şi şobolani care se hrăneau cu dejecţiile lor, au murit trei mineri, iar alţi trei s-au vindecat în urma infectării cu acel virus considerat strămoşul noului coronavirus, scriu ziariştii britanici. Simptomele acelui virus au fost identice cu cele ale Covid-19: febră puternică şi dificultăţi de respiraţie, potrivit investigaţiei The Times.

În toţi aceşti şapte ani, autorităţile chineze nu au împărtăşit cu comunitatea ştiinţifică internaţională informaţii despre vechiul virus. Tulpinele virusului au rămas în laboratorul din Wuhan, chiar dacă eventuale cercetări ar fi putut aduce noi informaţii despre pandemia de Covid-19.

Reprezentanţii laboratorului din Wuhan au refuzat să discute cu ziariştii britanici, care au aflat despre existenţa vechiului virus din teza de master a unui student chinez, al cărui îndrumător a lucrat în secţia de urgenţe a spitalului în care au fost trataţi minerii infectaţi acum şapte ani.

Dezvăluirile The Times vin cu puţin timp înante ca experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să meargă într-o misiune oficială în China pentru a detecta sursa pandemiei de coronavirus – o investigaţie cerută de zeci de ţări care consideră China responsabilă pentru răspândirea globală a Covid-19. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite