INTERVIU Akihiko Tanaka: „România va contribui foarte mult la dezvoltarea celorlalte ţări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Akihiko Tanaka, preşedintele Institutului Naţional de 
Studii Politice din Japonia
Akihiko Tanaka, preşedintele Institutului Naţional de Studii Politice din Japonia

Akihiko Tanaka, actualmente preşedinte al Institutului Naţional de Studii Politice din Japonia, este una dintre personalităţile de referinţă în domeniul studiilor şi filozofiei politice, cu expertiză recunoscută pe plan mondial în tot ceea ce priveşte zona Extremului Orient.

A studiat mai întâi la Universitatea din Tokyo, apoi a continuat pregătirea intensivă, inclusiv la nivel doctoral, la Massachusetts Institute of Technology. Combinând studiile sale la nivel înalt despre China cu cele în ştiinţa computerelor, a creat un program informatic intitulat CHINA-WATCH. Se întoarce în Japonia în 1981 pentru a activa în cadrul Institutului de cercetări pentru problemele păcii şi securităţii, iniţiind editarea unui raport anual intitulat Asian Security, inaugurând ceea ce se va dovedi o carieră de autor de succes, unele dintre cărţile sale devenind rapid titluri obligatorii în bibliografia oricărui studiu important privind relaţiile internaţionale. Una dintre aceste cărţi se intitulează Noul Ev Mediu, iar în interviul de azi veţi avea prilejul de a vedea explicaţia pe care o dă viziunii sale asupra unei lumi împărţite în trei stadii de evoluţie: noul ev mediu, modernismul şi haosul.

Printre cărţile sale importante se numără şi Japan in Asia: Post-Cold War Diplomacy, iar valoarea mărturiei de aici este dublă: vedem cum s-a organizat şi cum a funcţionat diplomaţia economică a Japoniei axată pe ajutorul financiar extern acordat unor ţări sărace şi foarte sărace mai întâi din zona Asiei de sud-est, politică asumată de statul japonez drept una dintre priorităţile sale naţionale. Această mărturie mai este importantă şi deoarece prof. Tanaka a funcţionat mult timp şi ca director al instituţiei naţionale a Japoniei, care coordonează asistenţa directă (Official development assistance) despre care a venit să conferenţieze la Bucureşti. A inaugurat un dialog cu nou-înfiinţata instituţie românească de profil, ROAID, creată pentru a coordona şi supraveghea acţiunile româneşti de asistenţă externă, ţara noastră transformându-se dintr-o „ţară beneficiară“ într-o „ţară donatoare“.

În interviul pe care-l puteţi urmări azi vorbeşte despre deschiderea Japoniei înspre Europa, în condiţiile în care există Acordul de liber-schimb între UE şi Japonia, poate cea mai mare realizare din ultimele decenii, cu valoare simbolică în acest moment în care se pare că singurul subiect de discuţie privilegiat rămâne cel privind războaiele comerciale dintre SUA-China, SUA-Iran şi SUA-Uniunea Europeană.

Ascultaţi însă ce argumente optimiste are profesorul Tanaka.

.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite