INFOGRAFIE Ce arme de ultimă generaţie a prezentat China de Ziua Naţională. O rachetă nucleară poate lovi SUA în 30 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mândria industriei militare chineze, racheta nucleară intercontinentală de tip DF-41, a fost văzută la parada organizată cu ocazia aniversării a 70 de ani de regim comunist.

GALERIE FOTO

Rachete de toate tipurile , bombardiere, drone ultra-rapide sau invizibile pe radar. China a dezvăluit, marţi, cu ocazia aniversării a 70 de ani de regim comunist, noi arme concepute pentru a acoperi şi depăşi diferenţa tehnologică faţă de Statele Unite. Parada militară din 1 octombrie a ilustrat modernizarea armatei chineze, cerută de preşedintele Xi Jinping, care doreşte ca aceasta să ajungă la un nivel de „talie mondială” până în 2049 - pentru centenarul Republicii Populare.

„Noile arme nucleare prezentate arată progrese considerabile“, a declarat AFP Adam Ni, specialist pe problemele armatei chineze de la Universitatea Macquarie din Sydney. „Sunt din ce în ce mai mobile, rezistente, fiabile, precise şi de înaltă tehnologie“, a spus Ni, care spune că „descurajarea nucleară câştigă credibilitate în faţa Statelor Unite“.

„Vântul din Est“

În acest context, Beijingul a prezentând pentru prima dată cea mai modernă  rachetă  balistică intercontinentală: imensa  DF-41 („Wind of East-41” –„Vântul din Est - 41“). Cu o rază de acţiune de peste 14.000 km, poate să atingă orice punct al Statelor Unite în 30 de minute. Racheta poate fi încărcată cu mai multe focoase nucleare (de la trei la 10 ). Avantajul DF-41: în ciuda celor douăzeci de metri lungime cât are este mobilă şi poate fi  ascunsă oriunde în ţară, spre deosebire de generaţiile anterioare de rachete balistice nucleare, care puteau opera doar din baze fixe.

„Valul Uriaş”

China a prezentat tot marţi o nouă versiune a bombardierului său strategic, de tip H6-N, despre care se spune că poate transporta arme atomice mai departe de teritoriul chinez decât anterior.m Alt punct culminanrt al defilării a fost racheta balistică mare-sol de tip JL-2 (”Val Uriaş-2”). Instalată pe submarine, ea ar putea să atingă Alaska şi vestul Statelor Unite.  În privinţa armamentului conveţional (neatomic), China a dezvăluit o nouă rachetă de croazieră supersonică, numită DF-100, care poate neutraliza portavioane. Însă cealaltă ”stea” a defilării a fost racheta de tip DF-17, care poate, ajunsă la altitudinea necesară, să elibereze un ”planor hipersonic”. Mai exact, o armă în formă de vârf de avion de vânătoare, ca o săgeată, capabil să evolueze cu 7.000 de kilometri pe oră.Capacitatea de a trece dintr-un strat în altul al atmosferei face ca traiectoria să-i fie mai puţin previzibilă decât a rachetelor balistice. Ea ar fi, astfel, mai dificil de interceptat. 

Noi drone

Chinezii şi-au mai arătat şi noile drone : WZ-8 ("Recunoaştere-8”), cu o viteză supersonică (aproape 4.000 de kilometri pe oră), ar putea permite colectarea de informaţii despre portavioane, înaintea unui tir de rachetă balistică antinavă. Iar GJ-11 ("Atac-11”), o dronă ”invizibilă” pe radar de talie mare, în formă de aripă delta, ar putea să poarte rachete balistice sau să urmărească nave străine.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite